Barnens Bokklubb - de bästa barnböckerna. Bilderböcker, ungdomsböcker & faktaböcker - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Björn Bergenholtz: Känn igen 25

Du har gjort många fina böcker om djur och natur för barn, är det personliga intressen?
–Ja, så länge jag kan komma ihåg har jag varit nyfiken på alla möjliga, märkliga djur, stora som små. Allt som flyger och flaxar, kryper och kravlar, smyger och springer, hoppar och skuttar. Från nordnorges valar och sydpolens pingviner till mer närliggande nyckelpigor, mörtar och kavata kråkor. Djur är ju kul! Och spännande.

Hur kom du på idén med serien Känn igen 25?
– Tanken föddes efter att jag gång efter gång fått frågan vad det kunde vara för djur, oftast en fågel, som någon bekant sett. Jag insåg att de nästan alltid kollade på fel saker. Det är alltid bättre att försöka lägga märke till några få detaljer, som sticker ut, än att försöka se allt. Att det sedan blev 25 av varje sort beror på att jag tyckte det var en bra siffra. Tio var för lite, 50 är för mycket.

Dina bilder är ofta väldigt detaljerade, är det viktigt att vara exakt?
– Ibland är det viktigt. Kanske framför allt när man gör bilder av djur och växter. I alla fall om tanken är att man ska känna igen dem. För det är ju faktiskt så att om man målar ”fel” färg på ett fågelhuvud eller en blomma, eller om man gör för många prickar på en fjärilsvinge, då kan det plötsligt bli en helt annan sort än den man försökte göra.

Behöver barn lära sig mer om djur och natur?
– Jag tycker att både barn och vuxna behöver lära sig mer. Många barn vet mycket mer om både djur och natur än sina föräldrar. De vuxna kanske kunde det tidigare, men sedan har de glömt det. Jag får ofta höra att vuxna människor ”inte kan skilja på en kråka och en skata”. Samma människor som utan problem känner igen en Toyota jämfört med en Opel. Eller olika mobiltelefoner. Och det är bra mycket svårare än att känna igen djur och växter. Dessutom tror jag att de flesta tycker det är kul att veta vad man ser. Det är roligare att peka och säga ”blåmesen sitter i björken” än ”den lilla fågeln sitter i trädet”. Och om man vill skydda naturen tror jag det är viktigt att man vet vad den innehåller. Att man känner igen de olika djuren och växterna. Att man vet vad de heter. Då känner man dem nästan. Och dem man känner brukar man ju vara mindre dum mot.

Var hämtar du din inspiration?
– Det är bara att öppna dörren och gå ut. Man hinner inte gå många steg förrän något intressant dyker upp!


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj