Barnens Bokklubb - de bästa barnböckerna. Bilderböcker, ungdomsböcker & faktaböcker - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

”Det handlar om ett barn – inte om en flicka eller pojke”

Barnboksvärlden blir allt mer genusmedveten. Nu finns det många böcker som beskriver flickor och pojkar på ett bra, balanserat sätt. I en del gör man ingen stor affär henav vad karaktärerna har för kön. I andra får man inte ens veta om huvudpersonen är pojke eller flicka.

I den nya boken Kivi och monsterhund går författaren Jesper Lundqvist ett steg längre. Kivi och monsterhund kom ut i januari och har orsakat en hel del debatt. Det är den första svenska helt könsneutrala barnboken som använder pronomenet hen i stället för hon och han.

– När man skriver måste man hela tiden förhålla sig till de könsstereotyper som vi lever med. Det var befriande att slippa det och bara skriva om ett barn, säger Jesper Lundqvist.
Men huvudpersonen Kivi är inte ett tredje kön eller ett ickekön. Kivi intresserar sig bara inte för den typen av könskategorisering. Därför finns det inga mammor, pappor, mostrar eller andra könade figurer med, utan i stället mappor och pammor, en marfor och en morbroster.

Vad får barnen ut av att läsa en könsneutral bok?
– På ett medvetet plan tror jag inte att det händer någonting, men omedvetet får de en berättelse som handlar om ett barn, inte om en flicka eller pojke. Det kanske inte betyder
så mycket i sig, men om det i framtiden blir fler hen-böcker så skulle det bli ett sätt att utveckla språket. Och det är viktigt eftersom språket formar hur vi tänker, säger Jesper Lundqvist.

Genusforskaren Renita Sörensdotter håller med. Genom att inte ge karaktärerna kön blir det lättare att identifiera sig med dem. Språket blir mer inkluderande och möjligheterna
fler, säger hon.

– Alla tjänar på att kön blir mindre viktigt, det gör att människan får träda fram. Men ibland kan det finnas en poäng med att könsbestämma, till exempel i litteratur som vill visa på ojämlikhet i samhället.

Här nedan hittar du fler könsneutrala böcker!

/Lisa Jannerling  1. Vem bestämmer
    Pris: 79,00 kr
  2. Bäbis arg
    Pris: 69,00 kr

  3. Fatal error: Call to a member function getLevel() on a non-object in /data/www.barnensbokklubb.se/app/design/frontend/default/default/template/catalog/product/list.phtml on line 512
     
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj