Barnens Bokklubb - de bästa barnböckerna. Bilderböcker, ungdomsböcker & faktaböcker - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Ladda sagostunden!

Att vi läser sagor och berättelser högt för våra barn är ganska självklart. I alla fall för små barn. Som vuxen vill man kanske läsa många olika böcker, för att stimulansen ska bli så varierad som möjligt, men det är inte så viktigt. Det anser Susanna Ekström, pensionerad litteraturpedagog som fortfarande är verksam som universitetsadjunkt vid Stockholms universitetet.

SusannaEJag träffar Susanna Ekström i hennes trivsamma, ljusa hem, där bokhylla efter bokhylla proppad med barn- och ungdomsböcker, pryder väggarna. Susanna brinner för högläsning och läsning av barn- och ungdomsböcker, och hon har en egen strategi för hur man laddar en lässituation så att den blir riktigt spännande.

– Föräldrar har alldeles för bråttom med att hjälpa barnen att bli stora så fort som möjligt. Vad de inte tänker på är att man ångrar sig sedan. Egentligen kan man ladda samma bok eller sång med så mycket spänning att den räcker länge. Susanna går och hämtar en pytteliten resväska, som pryds av de färgglada bokstäverna NALLEN. Inuti väskan ligger den röda bilderboken Nalle av Grete Janus Hertz. Ni vet pekboksklassikern om den lilla bruna nallen som har ett par blåa byxor, en vit haklapp, en stol och ett bord att sitta vid, en mugg att dricka ur, en tallrik och en sked … Nalle är en jättespännande bok, som man kan lekläsa flera veckor i streck.

– Man börjar med att läsa boken några gånger. Upprepnings-effekten i boken stegras för varje nytt blad och är nog så spännande för små barn. Men så en dag så ligger boken i stället inuti väskan, och så gör man en läsprocedur kring det. Nalle har ju en liknande väska i boken. Och för att sedan göra effekten än större så ligger både boken och en nalle i väskan efter ytterligare några dagar! På så vis kan man lekläsa med en och samma bok länge, säger Susanna.

Vill man höja effekten ytterligare så kan man skaffa ett par små blå byxor till nallen och klä på den under pågående läsning. Små barn gillar upprepning, det är vi vuxna som tröttnar först och vill ha omväxling på bokutbudet. Susannas råd till föräldrar är förutom upprepning, rytmisering. Det vill säga att läsa rytmiskt och ta ut svängarna vid högläsning, läsa mycket rimmat och gärna föra in ett överraskningsmoment, till exempel väskan som öppnas och så ligger plötsligt en nalle där! Barnet blir överförtjust!
Det är också bra att läsa böcker med så många adjektiv och verb som möjligt. Då blir läsupplevelsen levande, spännande och lärorik. En bok som har mängder avbåde adjektiv och verb är Julia Donaldsons och Axel Schefflers bilderbok Var är mamma? – en humoristisk och spännande bok på rim med svensk text av Lennart Hellsing. Eftersom boken innehåller så mycket handling så förstår barnet snart vad de olika orden innebär, ordförrådet ökar.

– Många av Lennart Hellsings rim är väldigt roliga och spännande. Läs till exempel Här dansar herr Gurka och ha en riktig gurka till hands som plockas fram efter en stund. Då svimmar nästan barnen av lycka. Har man dessutom en randig strumpa att iklä gurkan så blir naturligtvis effekten ännu bättre. Susanna Ekström råder oss också att tänka på vad böckerna vi läser för de yngsta barnen innehåller. Det är viktigt att det är en riktig berättelse – även om den är enkel – och gärna att den innehåller
vanliga ord som hoppa, köttbullar, gråsparv, groda, leka, etcetera.

– Vi lär barn ordet krokodil 50 år innan de möjligen får se en på riktigt. Samma sak med lejon. Varför är vi så pigga på att lära barnen det? Det är bättre att lära dem ordet gråsparv och sedan visa den riktiga fågeln. Då får inlärningen av ordet dubbel effekt, säger Susanna. Anna-Clara Tidholms tvåordsböcker passar till exempel utmärkt och
innehåller alltid en liten historia. Lilla grodan, Apan fin, Grattis! och Knacka på! är några exempel. Ett sista råd får jag innan vi skiljs åt: när man läser en bok tillsammans med ett barn, fråga inte VAD ÄR DET? (då blir det självklara svaret ett substantiv). Fråga istället VAD HÄNDER? – så blir barnet delaktigt istället för att redogöra. Läsestunden ska vara rolig och bestå av tvåvägskommunikation, inte vara en frågesport!

/Annika Nasiell  1. Nalle
    Pris: 49,00 kr
  2. Här dansar herr gurka
    Pris: 59,00 kr

  3. Fatal error: Call to a member function getLevel() on a non-object in /data/www.barnensbokklubb.se/app/design/frontend/default/default/template/catalog/product/list.phtml on line 512
     
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj