Barnens Bokklubb - de bästa barnböckerna. Bilderböcker, ungdomsböcker & faktaböcker - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

De ägnar flera timmar åt sitt bokintresse – varje dag

Läs hela intervjuerna:
Jasmine:  “En perfekt plats att fly till”
Stephanie: “Det ger oss en trygghet och glädje till livet!”
Jennifer:  “Jag tror att Twilight alltid finns i bakhuvudet på mig”
Filip: “En berättelse som många kan känna igen sig i”
Fredrik Strage:  Ingen tydlig gräns mellan beundran och besatthet

”Det är kärleken till sagan som avgör om du är ett riktigt fan”

Det kan vara de som skriker sig hesa på hejarramsor. Det kan vara de som i isande kyla campar utanför ett biljettkontor. Det kan vara de som väntar i timmar utanför ett hotell för att få en hastig skymt av en främling. Men det kan också vara de som läser Twilight-serien tio gånger och blir lite extra fnittriga när Jacob och Edward kommer på tal.

De är fans. Från latinets fanaticus som betyder inspirerad, besatt eller förryckt. Musiker, skådespelare, idrottsmän, till och med politiker har dem. Men kan en författare eller till och med en bokkaraktär nå samma stjärnstatus som en rockstjärna? Filip som är chefredaktör på pottersajten.com, Jennifer och Stephanie som driver fansajten Twilight Sweden, och Jasmine som bloggar på Twilightfans är helt övertygade.
– Stephanie Meyer är otroligt hyllad av oss fans och vi älskar henne allihopa. Det var hon som gav oss sagan, och det kan vi aldrig tacka henne nog för, säger Jasmine.

Filip startade Pottersajten, en samlingssida för svenska Harry Potter-fans i april 2005 när han själv bara var 14 år. Under de senaste fem åren har han uppdaterat sajten med nyheter i stort sett varje dag. Jennifer och Stephanie ägnar mellan två och sex timmar om dagen åt sin sajt Twilight Sweden, den officiella sajten för Twilight-filmerna i Sverige.
– Många kanske tror att sajten är ett riktigt arbete för oss men grejen är den att vi pluggar på gymnasiet och har fullt upp med studier som vilka 18-åringar som helst! Twilight Sweden är mer som en hobby, fast en hobby som tar väldigt mycket tid, säger Jennifer.

Om fansajten är en hobby, så är Twilight en livsstil. Jennifer tänker på böckerna och karaktärerna tjugofyra timmar om dygnet.
– Jag tror att Twilight alltid finns i bakhuvudet på mig. Jag kan nog utan problem säga att jag tänker på böckerna ”twentyfour seven”. Om jag till exempel ser en Volvo C30 på stan kan jag tänka; ”Åh, en sådan kör Edward”, säger hon.

Gemenskapen viktigast
Under ett år följde journalisten och författaren Fredrik Strage olika sorters fans. Han träffade fans som trodde att Michael Jackson var messias, han hängde med och klottrade hjärtan i Darins trappuppgång och följde med i Westlife-fansens jakt på en kram. Resultatet blev boken Fans, en bok om allt från beundran till besatthet. Slutsatsen blev att det är främst gemenskapen med andra som gör att vi blir fans, inte själva föremålet för beundran.
– Gemensamt för de fans som utvecklar en destruktiv besatthet är att de inte har några vänner bland andra fans. De flesta av fansen i min bok tyckte att gemenskapen med andra var det roligaste med att gilla en viss artist, säger han.

I det avseendet skiljer sig bokfansen inte från andra supporters. Gemensamt för till exempel J.R.R Tolkiens, J.K Rowlings och Stephenie Meyers författarskap är att deras böcker utspelar sig i en fantasivärld. Läsaren kan göra fantasivärlden till sin egen för en stund. Fansen tar steget länge, skapar en värld utanför böckerna, en mötesplats där de kan umgås med varandra när boken tar slut.
– Det mest underbara med Twilightserien är att den skapat en sådan enorm gemenskap bland fansen. Genom att ha en sak gemensamt, i det här fallet böcker, kan man lära känna människor som blir ens vänner för livet. Ett exempel är jag och Stephanie. Stephanie bor i Halmstad, jag i Skellefteå. Böckerna förde oss samman, berättar Jennifer på Twilight Sweden.

Stephanie håller med och fyller i:
– Jag tror att vi blir fans för att vi alla behöver tillhöra något, att känna gemenskap tillsammans med andra. Det ger oss en trygghet och glädje i livet.

Hjältarna i Tolkiens, Rowlings och Meyers bokvärldar är inte perfekta, de har brister och fel och behöver ofta hjälp av sin omgivning. Det är lätt att identifiera sig med den klumpiga, och helt vanliga Bella Swan, den impulsive Harry Potter eller den modige, men hjälplöse Frodo. Ofta blir dessa antihjältar och deras värld en fristad.
– Twilight-världen är en perfekt plats att fly till då man är less på sin egen. Man kan verkligen relatera till Bella. I och med att en sådan vanlig tjej som hon får uppleva något så fantastiskt ger det oss andra tjejer där ute lite hopp om att världen kan ha något spännande för oss i framtiden, säger Jasmine.

Filip har liknande erfarenheter:
– Harry Potter är en berättelse som många kan känna igen sig i. Samtidigt som det är en påhittad värld så dras det mycket paralleller till vår egen. För många ungdomar är det även ett sätt att ibland fly den jobbiga omvärlden, vilket Harry Potter många gånger gör i böckerna, säger han.

Oftast är det inte förrän en bok filmatiseras som författaren når ut till den breda massan. Skådespelarna ger karaktärerna ett ansikte och blir ofta ett med sin rollfigur. Daniel Radcliffe, till exempel, är mer känd som Harry Potter, en roll han har spelat i snart tio år.
– Jag personligen hade aldrig börjat läsa Harry Potter utan filmerna. Jag tror att filmen är en bra ingångsport och den bästa reklam författaren kan få, säger Filip.

Alla är överens om att det inte spelar någon roll om man upptäcker boken eller filmen först. Det viktiga är att berättelsen når ut, att så många som möjligt får ta del av den.
– Men de som bara hakar på och låtsas vara galna i Twilight för att följa med strömmen tycker jag inte kan kalla sig för riktiga fans. Det gäller att upptäcka det vackra med berättelsen och älska den. Det är kärleken till sagan som avgör om du är ett ”riktigt” fan, säger Jasmine.

Sofie Olsson


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj