Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Om du inte rör mig så dör jag…

Beröring skapar inte bara trygghet och lugn. Det hjälper till att organisera nervsystemet och är därför en grund för inlärning. En fransk läkare F. Leboyer introducerade babymassage genom sin bok Kärleksfulla händer. Inspirationen hade han hämtat från Indien. Han och många andra sakkunniga menar att massagen stärker andning, cirkulation och mag- och tarmfunktioner. Den befriar kroppen från spänningar och fördjupar relationen mellan barnet och föräldern. Modern forskning kan styrka att oxytocin, ett lugn och ro-hormon som bildas i hjärnan, utsöndras vid beröring och i nära sociala kontakter människor emellan. Närhet och kontakt ger ett hälsosammare liv.
   Det finns ingen mall för hur kärleksfull beröring ska se ut. I glädjen och känslan att vilja varandra väl hittar händerna rätt. Massage är en massa ge. Det är lätt att massera barn och det finns inga regler. Gör det som barnet tycker om. Direkt hudkontakt brukar vara skönast och du kan använda lite ljummen oparfymerad olja om du vill. Den som får massage vill också ofta ge massage. Vad kan vara mer härligt för dig som förälder än att få lite ansiktsmassage av ditt barns mjuka händer?

Hur du kan massera din baby
Massera inte direkt när din baby har ätit. Barn behöver lugn och ro för att smälta maten. Se till att det är varmt och skönt i rummet och att dina händer inte är kalla. Använd gärna en oparfymerad, vegetabilisk ljummen olja. Ha ögonkontakt med din baby så mycket som möjligt. Sjung, nynna eller småprata gärna. Det ökar kontakten mellan er. Ge akt på din babys signaler. Om du märker att barnet reagerar negativt gör du ett uppehåll.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj