Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Anna-Clara Tidholm har förnyat pekboken

Läsa bok berättar om ett litet musbarn som stillsamt tittar ut genom fönstret. Där utanför finns den stora, ibland vilda och våldsamma utevärlden med guppande ankor, höga berg och vilda djur. Bilderna sträcker sig över hela uppslagen och efter ”stora hav”, ser sig musen i fantasin ”segla båt” för att möta ”fisken blöt” när vi vänder på bladet. Smaka på rytmen i de tillsynes enkla tvåordsfraserna, det är en lust att använda ett dramatiskt uttryck som ”fisken blöt” när man just börjat uttrycka sig i tal. Den här laddningen kulminerar i uppslagen med de vilda, färgstarka djuren och de svarta tunga molnen. När väl regnet kommer slår sig den lilla musen ner i fåtöljen med en kopp te och en bok. Vi har följt med på en resa genom fönstret.

I flera av Anna-Clara Tidholms böcker är det djur som står i centrum, men i Mera mat är det en riktigt matglad unge. Redan på pärmens framsida möter vi barnet med lyft sked och stridsropet "Mera mat!". Också den här boken bygger på hela uppslag men den har en lugnare rytm och kronologi. Efter den lättigenkännliga upptakten "haklapp på" avsmakar barnet olika maträtter. För oss vuxna låter det väl inte så upphetsande, men för ett litet barn är det starkt att säga "inte paj" eller "spilla saft". För att inte tala om det överraskande uppslaget där barnet krympt och vällustigt sitter på glassklicken i nyponsoppan. Den småbarnshumorn blir säkert uppskattad. Berättelsen slutar helt följdriktigt med en stund på pottan och därefter rop på "Mera mat". Så är cirkeln sluten och det är bara att ta ett högläsningsvarv igen.

Det är två böcker som tar sin utgångspunkt i småbarns intressen, vardagsvärld, starka känslor och inte underskattar de små med mjäkigt gullegull.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj