Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Vad är att läsa?

Den australiensiska läs- och skrivinlärningsexperten Mem Fox beskriver i sin bok Läsa högt tre förutsättningar som måste vara uppfyllda för att barn ska börja läsa: förståelsen för skriften, språket och världen. När de tre fungerar tillsammans uppstår läsning.

När ett barn har svårt för att lära sig att läsa är det oftast en av hemligheterna som är svag. Ibland, anser Mem Fox, är föräldrar och lärare för fixerade vid skriften. Barn ska inte pressas för hårt. Istället kan barnen lära sig mer om läsning om någon vuxen ofta läser högt för dem och pratar mycket med dem.

Den kända författaren och publicisten Olof Lagercrantz (1911–2002) skrev bland annat följande i sin bok Om konsten att läsa och skriva:

"Vad sker när vi läser? Ögat följer svarta bokstavstecken på det vita pappret från vänster till höger, åter och åter. Och varelser, natur eller tankar, som en annan tänkt, nyss eller för tusen år sen, stiger fram i vår inbillning. Det är ett underverk större än att ett sädeskorn ur faraonernas gravar förmåtts att gro. Och det sker var stund."


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj