Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

100 år med världens bästa Astrid

Astrid Lindgren var en småländsk bonddotter som debuterade som författare vid trettioåtta års ålder, och som inom mindre än tio år hade skapat sig en ställning som en av världens främsta barnboksförfattare. Hon fick massor av priser, blev en av Sveriges främsta opinionsbildare, fick en regering på fall och var upphov till tre lagändringar. Hennes böcker är översatta till mer än nittio språk och hon följdes till graven av hundratusen människor på Stockholms gator. Efter sig har hon lämnat ett arkiv som troligen är det största i Sverige. Detta arkiv blev 2005 utnämnt till Världsminne av Unesco – eftersom det bedömts vara av så stort värde att det ska bevaras för hela mänskligheten!

– Hur många gånger man än läser om hennes böcker så tröttnar man aldrig, säger Lena Törnqvist som sedan 1999 från och till har arbetat i det kyliga bergrummet under Kungliga Biblioteket i Stockholm. Där sorterar och katalogiserar hon innehållet i pappkartongerna som då och då hämtas från Astrid Lindgrens vind på Dalagatan i Stockholm.
   – En gissning är att samlingen kommer att bli ungefär hundratjugofem hyllmeter lång och kanske omfatta upp mot 75 000 brev från 30–35 000 brevskrivare!

Tänk så många brev Astrid fick! Många av dem är personliga och hjärteknipande. Speciellt Bröderna Lejonhjärta har alltid väckt starka känslor. De breven kallade Astrid "Lejonhjärtabrev". Men där finns också brev från litteraturprofessorer, präster, busschaufförer, politiker, företagsledare, lärare, hemmafruar och massor av barn. Och personer som ville samarbeta med henne i olika projekt: allt ifrån fängelsekunden som ville att hon skulle skriva en bok om hans liv "androm till varnagel" till förhoppningsfulla entreprenö-rer med lysande affärsidéer. Oftast ville de att hon skulle satsa pengar eller låna ut sina litterära gestalter. Det finns inte så många brevsvar från Astrid kvar, men ett visar vilken enorm humor hon hade! I början av 1980-talet fick hon en förfrågan från dragshow-gruppen After Dark. Astrid Lindgrens svar löd kort och gott:
"Nä, si det går inte. After Dark, då sover jag. Och när det är ljust, då skriver jag men bara för barn. Så tyvärr, tyvärr."

Från Pippi till Ronja
Astrid skrev ca 40 böcker, av vilka många senare har blivit bilderböcker. Dessutom skrev hon pjäser, filmmanus, läroböcker, noveller för barn och också essäer för vuxna. Allt som allt lär det vara 86 verk enligt Vem är Vem i barnlitteraturen. Många tror att Pippi var den första boken, men det var faktiskt Britt-Marie lättar sitt hjärta, som kom redan 1944. Pippi kom ut 1946. Den sista var Ronja Rövardotter som kom ut 1981. Det sägs att hon hade planer på ytterligare en bok, men att hon inte hann på grund av alla brev som skulle besvaras och för att hon hade blivit en så offentlig person. Allt ståhej hindrade henne från att skriva böcker, sa hon själv. Dessutom såg hon väldigt dåligt efter 1986.
   Man kan fråga sig om Astrids böcker kommer att hålla måttet om några generationer eller om hennes språk kommer att kännas gammalmodigt och svårt att förstå för morgondagens barn? Detta kan man bara spekulera kring, men det finns inte många författare som har gett upphov till så många uttryck som Astrid!

Ständig längtan till barndomen
Den 14 november 1907 föddes Astrid Anna Emilia Ericsson på gården Näs, nära Vimmerby i Småland. Hon var Samuel August Erikssons och Hanna Erikssons andra barn. De som kände Astrid Lindgren privat säger att hon ständigt längtade tillbaka till barndomen. Hennes liv var ett paradis till dess att hon blev elva, tolv år. Så här har Astrid själv beskrivit sin uppväxt:
"Själv vet jag bara precis på pricken hur det är – eller rättare sagt var – att vara bondunge i Småland och att vara barn i en liten småstad, därför ‘händer’ de flesta av mina böcker i någon av dessa miljöer. Bullerbybarna, Emil i Lönneberga, Rasmus, Sunnanängsbarna bor på rena rama bondlandet. Pippi Långstrump, Mästerdetektiven Blomkvist, Barnen på Bråkmakargatan, Madicken håller till i en småstad. När jag hade bott i Stockholms skärgård i ungefär trettio somrar, först då vågade jag mej på att skriva en bok därifrån, Vi på Saltkråkan. Karlsson på taket flaxar ju omkring i Vasastan i Stockholm. Den miljön känner jag också bra till efter att ha bott där i sextio år. Nå, men Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och Ronja? Vet jag mera om hur det är i Landet i Fjärran, Nangijala och Mattisskogen än om hur det är i Farsta? Svar: Ja, det vet jag. Men hur jag vet det, det talar jag inte om."

Astrid Lindgren gick bort 28 januari 2002. Då var hon 94 år. Det är sorgligt att hon inte längre finns ibland oss, men hennes berättelser kommer att leva för alltid. I mitt hjärta är hon för evigt inklistrad sedan den dagen då jag vid sex års ålder läste Pippi Långstrump för första gången.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj