Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Drakfeber

Jag vet inte riktigt hur det började, men jag tror att jag såg en hel del bokomslag med drakar på barnboksmässan i Bologna för fyra-fem år sen. Det var i samband med Sagan om Ringen-yran. Alla väntade på filmerna och på nyöversättningen av böckerna, och man kan nog säga att fantasy då gjorde sitt stora definitiva genombrott på bred front i Sverige. Det finns inga drakar i Sagan om Ringen-trilogin, men många känner kanske till den lömske draken Smaug i Bilbo, en hobbits äventyr (som nu också får en ny översättning och relanseras i höst med en ny titel: Hobbiten).

Visserligen har det alltid funnits böcker med drakar, men nu har det fullkomligt exploderat. Kanske är det så att sagor om drakar har ersatt sagorna från förr som handlade om troll och tomtar?

Enligt mytologin finns det många olika sorters drakar: elaka, nälla, intelligenta och de finns i många olika skepnader: släta, fjälliga, stora, små, eldsprutande, talande – det är bara att välja den typ som passar bäst in i själva storyn.

Jag gillar själv att läsa böcker med drakar, min absoluta favorit är Drakväktaren av Carole Wilkinson, som är en av Australiens stora barn- och ungdomsboksförfattare. Den handlar om slavflickan Ping och draken Danzi. Eragon är också en bra bok om en pojke som hittar ett drakägg som sedan kläcks. Det som nästan är mest fascinerande med Eragon är att författaren Christopher Paolini skrev boken när han bara var 15 år .

I höst kommer det förstås också massor med böcker om drakar. I nästa nummer av Läseposten är Drakens bok månadsbok för 9-12 år. Och i det här numret presenterar vi Drakkrönikan, ett äventyr som går ut på att förgöra de onda drakarna i riket. I går kväll började jag på första delen av en ny trilogi och gissa vad den boken heter: Hans majestäts drake! Den handlar om en intelligent drake som skickas ut på uppdrag i den engelska kungens tjänst,en blandning av fantasy och europeisk krigs-historia.

Ha en riktigt skön draksommar!


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj