Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Hur tänker du som förälder när det gäller läskiga böcker för barn?

Jenny Teenebaum“Spökhistorier, eller andra läskiga och obehagliga saker som berättelser om utsatta barn – eller en skrämmande värld – är viktiga. Vi kan inte skydda barnen mot den värld vi lever i, men det måste vara barnen själva som väljer att läsa om detta, och när! Jag tycker att man som förälder ska lyssna på barnens behov och vara beredd på de frågor och tankar som kan uppstå.”
Jenny Teenebaum, mamma till Hanna 11 år, Leon, 8 år och Noam, 6 år.


Ulf Keijser“Läskigt är bra och kul om vi, mamma och pappa, är med. Läser vi en bok, eller ser en film tillsammans, avdramatiserar och förklarar, så blir det inte så hemskt. Jag tror att det är lätt att fastna i en bild som får fantasin att skena iväg. Mamma och pappa får tolka helt enkelt, så slipper de mardrömmarna förhoppningsvis. Ibland är det också svårt att veta vad som uppfattas som läskigt. Kanske är något i Putte i blåbärsskogen kusligare än monsterboken.”

 

Ulf Keijser, pappa till Alva, 5 år och Ida, 3 år.


Emma“Det fyller en funktion med läskiga böcker, jag tror att det är bra att det finns. Man kan behöva hantera olika känslor -– inte minst sånt som är läskigt. Då kan det vara en hjälp att läsa läskiga böcker, men inte för läskiga förstås!”

Emma Knowles, mamma till Oscar, 9 år och Alfred, 8 år.


Jesper“Om det läskiga går att förklara är det ok med läskigt. Barnet måste vara tillräckligt gammalt för att förstå ungefär vad som är verkligt och vad som är fantasi innan man läser för läskiga böcker. Krig och annat otäckt som finns i verkligheten vill jag inte läsa om för små barn. Spöket Laban är lagom nivå för små, läskiga sagor om monster får vänta tills de blir lite äldre.”
Jesper Norryd, pappa till Smilla, 7 år och Charlie, 1 år.

 


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj