Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Hallå där, Magnus Utvik!

Magnus_utvikMagnus Utvik är författare och bokrecensent. Vi ser honom ibland recensera både barn- och vuxenböcker i SVT:s morgonsoffa. Nu har vi ställt några frågor till Magnus, om favoritböcker förstås.

Vilken är din absoluta favorit-barnbok nu och när du var liten?
– Nu när jag är gammal, nåja, så gillar jag Jonna Björnstjernas böcker: Sagan om den underbara Familjen Kanin och monstret i skogen och den nya: Sagan om den underbara Familjen Kanin och Fru Skräck. Författaren har ett alldeles eget bildspråk, lodar djupt i ett barns omedvetna och fantasivärld.
Bästa kapitelbok är Sandvargen av Åsa Lind. Den är både poetisk, vacker och en smula surrealistisk. När jag var liten gillade jag Magnus hade en ekorre, en bilderbok av Hans Petersson och Ilon Wikland. Den beskriver så bra ett barns ensamhet. När jag blev lite äldre läste jag Kullamannen av Folke Mellvig. En riktig rysare!

Vilken bok är ditt barns favorit just nu?
– Jag och min sexåriga dotter Hilda läser Björnstjernas böcker och faktiskt också Magnus hade en ekorre. Hon gillar att veta att jag läste den när jag var liten. Men Hilda gillar också böckerna om Snurran av Eva Bergström och Monster överallt av Mattias Danielsson och Lisen Adbåge. Vi har också börjat läsa Sandvargen och Ronja Rövardotter.

Tycker du att det är viktigt att läsa för barn?
– Ja, barn- och ungdomsböcker utvecklar barns känsla för andra men också känslan för sin egen utsatthet och litenhet. De förstår att världen kan vara ond men också god. Att vänskap är något man måste vårda. Barn möter faror som de kan bearbeta i trygghet för att klara dem senare i livet.

Tycker du att det är stor skillnad på dagens barnböcker jämfört med när du var liten?
– Jag kommer inte ihåg så mycket av alla de böcker jag läste men det känns som om det är mindre text idag och mer bilder. Magnus hade en ekorre rymmer till exempel ovanligt mycket text. Jag tror man hade strukit ner texten idag. Men inget ont i det, bilden kan ju också säga mer än tusen ord och många unga tecknare är så bra att jag själv njuter av att titta i böckerna.

Tror du att läsa böcker har betydelse för barns- och vuxnas utveckling?
– Ja, det är klart! De lär sig att bearbeta rädslor, ångest och att få skratta ihop med sitt barn när man läser är underbart. Världen blir lite större när man läser. Ibland är det bara ren underhållning men det behöver man också, både barn och vuxna.

Annika Nasiell
    Fatal error: Call to a member function getLevel() on a non-object in /data/www.barnensbokklubb.se/app/design/frontend/default/default/template/catalog/product/list.phtml on line 512
     
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj