Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

En berättelse som gnistrar

Mona älskar att bada, sola och slappa. Det har hon gott om tid med när hon bor hos sin pappa på landet den här sommaren. Hon läser Bamse på toaletten och Veckorevyn i trädgården. En dag hittar hon även gamla sagoböcker som berättar om troll och oknytt. Lite knäppt, men intressant eftersom hon känner igen trakten där vissa av de mystiska händelserna utspelar sig.

Per BengtssonSå möter hon Mikael på bryggan. Han verkar vara en känsligare kille än moppeslusken i granngården. Men han har ingen koll på varken seriefigurer eller mode. Han använder märkliga uttryck som ”för huldran”. Dessutom är han rädd för vatten och vill inte bli solbränd. Tånaglarna är långa och smutsiga och han duschar nog aldrig.

Men hans ”gnisterögon” är oemotståndliga. Mikael har en konstig dragningskraft på Mona. Hon hoppas hela tiden att de ska mötas, vill lära känna hans familj och – gärna, gärna – pussa honom trots att han inte luktar så gott.

Precis som många andra har jag det senaste året läst böcker och sett filmer och tv-serier om människor som blir kära i vampyrer. Jag tänker såklart på Twilight, True Blood och Låt den rätte komma in. Mårten Melin har hittar på en alldeles egen variant på det här temat. Monas midsommaridyll med joggingspår och utemöbler, badplats och cykelvägar visar sig vara hemvist för en helt annan sorts väsen än vampyrer. Men det är nog så spännande och nästan mer verkligt.

Mårten Melin skriver härligt enkelt och samtidigt väldigt fint. Den som läst till exempel Amor anfaller kommer att känna igen stilen. Ändå finns mystiken från Jävla Lucia med i den här boken. Det är mysigt som, tja, ett lov på landet. En berättelse som gnistrar och fascinerar – precis som Mikaels ögon!

Per Bengtsson, jurymedlem


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj