Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Sonya Hartnett – författaren till Fjäril

Sonya Hartnett Sonya Hartnett föddes i Melbourne, Australien 1968. Hon skrev sin första ungdomsroman när hon var 13 år och fick den publicerad när hon var 15 och har sedan dess skrivit en mängd kritikerrosade böcker. Hon har vunnit många priser, och 2008 vann hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (läs mer om priset på www.alma.se).

Sonya Hartnett är mycket tydlig med vad hon vill med sina romaner och vad hon tycker är viktigt att förmedla. Oftast skriver hon böcker som befinner sig på gränsen mellan ungdomsromaner och vuxenromaner. Hon älskar naturen och vill uppmuntra läsarna att utveckla en djupare förståelse för naturen och världen. Hon vill hellre bli ihågkommen som författaren som lärde människor respektera naturen och djuren än att vara författaren som skrev bra historier. ”Det finns tillräckligt många nedskrivna berättelser i världen. Jag försöker skriva böcker som gör mer än att bara berätta en historia”, säger hon bestämt.

Under åren mellan 15 och 20 var Sonya Hartnett osäker i sitt skrivande och skrev romaner som aldrig blev publicerade. Men det var då hon lärde sig sitt yrke. Först när hon fyllt 20 hade hon lärt sig att en roman behöver sin atmosfär, karaktärerna sin motivation och hur man sammanfogar en handling.

Under senare år har Sonya använt sig av ”storyboards”, en kort-metod, när hon författar. Innan hon börjar skriva har hon en slags huvud-historia färdig – en början, ett slut och ett antal övergripande händelser som ska ingå i berättelsen. Sedan delar hon upp de större händelserna och broderar ut dem med flera händelser, karaktärer, miljöer, relationer, levnadsförhållanden med mera, som hon skriver ner på olika kort i ett flertal färger. Metoden lärde hon sig när hon studerade filmskapande.

Annika Nasiell


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj