Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Liten fotbollsordlista

Vad är en crossboll? Hur gör man en cykelspark? Vad betyder offside? Som hjälp inför fotbolls-vm  har vi satt ihop en liten ordlista med de vanligaste fotbollsorden.

Avbytare/Bänkvärmare. Är främst till för att fylla ut platserna på spelarbänken. Det händer dock att dessa ibland får göra en joggingtur under pågående match. Bänkvärmarna kallas även för avbytare eller reserver.

Båglöpning kan ha flera syften. Att försöka undvika offside genom att tajma sin löpning in bakom motståndarens backlinje. Att löpa i en båge för att komma rättvänd och med fart till bollen vid anfallssituationer. Eller att möta en passning så att man blir halvt rättvänd.

Chipp. Innebär ett lätt tillslag på undersidan av bollen som får den att lyfta, gärna över målvakten.

Crossboll. En lång passning från den ena kanten av planen till den andra.

Cykelspark/Bicicleta. En konstspark som främst sydamerikanska fotbollsspelare brukar ta till. Därav namnet bicicleta, som är det spanska/portugisiska ordet för cykel. Liggande i luften möter spelaren bollen och sparkar den över sitt huvud genom att utföra en pendelrörelse med benet.

Djupledslöpning/diagonallöpning är att springa i planens längdriktning med avsikt att göra sig spelbar eller skapa yta för sina medspelare.

Dribbla. När en spelare tar sig förbi en motståndare med kontroll på bollen.

Finta är att få en motståndare att tro att man ska göra en sak och i stället göra något annat. Till exempel låtsas gå med bollen åt ett håll och sedan snabbt byta håll.

Frispark innebär att ett lag får slå bollen från den plats där ett regelbrott skedde.

Hörna är ett inlägg från sidan av målet när ett lag slagit ut en boll bakom målet på sin egen planhalva. Hörnan slås, som namnet antyder, i vänster eller höger hörn av planen.

Inlägg. En passning från kanten (långsidan) mot motståndarens mål. Spelas passningen innan medspelaren kommer i höjd med straffområdet är inlägget tidigt och om den spelas närmare kortlinjen är inlägget sent.

Inkast. Om bollen slås ut på långsidorna av planen får motståndarlaget kasta inkast. Då får spelaren kasta bollen in på planen med händerna.

Inspark betyder att en spelare, oftast målvakten, får slå bollen från sin egen planhalva efter att motståndarlaget har slagit ut bollen utanför planen på kortsidan bakom målet.

Kontring. En är en snabb, offensiv omställning från försvar till anfall.

Markering är att ställa sig så nära en motspelare att man kan bryta en passning eller hindra motspelaren från att slå bollen vidare.

Målgest. En gest eller rörelse specifik för en viss spelare, som en målskytt visar efter varje mål han eller hon gjort.

Offside innebär att det anfallande lagets spelare har endast en eller ingen motståndarspelare mellan sig själv och motståndarnas mål.

Pass/passning. När en spelare medvetet slår bollen till en medspelare.

Skapa yta är att förflytta sig med eller utan boll för att ge spelutrymme för sig själv eller för sina medspelare.

Straff. Vid regelbrott inom straffområdet får motståndarlaget lägga en straff, 11 meter från målets mitt, och skjuta direkt på mål.

Uppspel är att med en eller flera passningar spela bollen från utgångsytan till medspelaren i någon av spelytorna 1, 2 eller 3. Ett kort uppspel är passningar till medspelare i spelyta 1, ett långt uppspel är en passning till en medspelare i spelyta 2 eller 3 (närmare motståndarens mål).

Väggspel. När bollhållaren använder en medspelare framför sig som vägg för att passera en motspelare.

Vända spelet är att flytta spelet från en del av planen genom ett skott eller en passning för att få bättre spelutrymme på annan del av planen.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj