Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Viktigare med sagor än man tror

Både det onda och det goda passar bra att bearbeta i sagor och muntliga berättelser, menade den kände barnpsykologen Bruno Bettelheim som forskat om folksagornas betydelse för barn.

Ur De tre bockarna bruseFörr berättades sagor och myter muntligt. Det var inte många som kunde läsa, men det gjorde inte så mycket för berättelserna gick i arv från generation till generation. Idag läser vi vilka sagor vi vill, vi läser dem nästan uteslutande högt och bara för barnen. Kanske borde vi göra som vår stora versmakare Lennart Hellsing säger: ”Egentligen borde alla människor kunna 100 visor och 100 sagor utantill. Det har man användning för i alla möjliga sammanhang, inte minst som småbarnsförälder.”

Hur som helst har sagor alltid haft stor betydelse och trollbundit både barn och vuxna. I sagans värld kan det onda vara ett monster, ett troll eller en häxa. Det goda är mestadels en liten svag stackare som ska klara av det stora och farliga trollet eller vad det nu är alldeles själv!

Hjälp! Hur ska det gå?

Bara lugn, stackaren visar sig alltid vara en klurig rackare som snart har överlistat det farliga trollet med sitt knivskarpa intellekt! Och det är detta som är så härligt, och som man som barn vill uppleva gång på gång! Och det är också själva sensmoralen – eller budskapet om man hellre vill – att barnen identifierar sig med hjälten, att barnet är med och utstår alla hjältens prövningar och lidanden och till sist står som segrare sida vid sida med hjälten!

Och inte minst – genom att läsa innehållsrika sagor ger vi barnet ett rikare språk, ett bättre ordförråd och hjälper det att utveckla sin identitet och självkänsla. I det här numret av tidningen har vi valt ut två alldeles särskilt fina folksagor, illutrerade av Anna Höglund (som intervjuas på sid 6). En av dem, De tre bockarna Bruse, följer det exakta mönstret för en folksaga:

• Bockarna ger sig av hemifrån
• De stöter på ett farligt och oväntat hinder
• En av dem löser situationen genom att vara klurig
• De utför sitt värv väl och återvänder hem

Annika Nasiell

Här hittar du ett urval sagor


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj