Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Hur gick det för den lilla katten?

Det finns böcker som aldrig blir för gamla och som verkligen förtjänar att kallas älskade klassiker. Sagan om den lilla lilla gumman är en av dem. I generationer har vi läst och älskat Beskows underbara bilderbok om den lilla gumman som bodde i sin lilla lilla stuga.

Varje uppslag är ett mästerverk med de vackra blomcirklarna, som gör det lätt för små barn att ta till sig bilderna. Den korta, kärnfulla texten med sina upprepningar formar en berättelse som blir en stark läsupplevelse. Med stor dramatik berättas om katten som först kliver upp på pallen ”och så på den lilla lilla stolen och så på det lilla lilla bordet och drack ur all mjölken!” Då blir det nästan – men bara nästan – lite farligt, för även minstingen förstår att mjölken inte var tänkt till katten. Så när katten blir bortschasad och annika_sittandespringer till skogs fick Elsa Beskow så småningom lägga till ”men kanske ändå att han kom hem till slut”, eftersom hon fick så många brev från barn som tyckte att slutet var för sorgligt. Och i den allra första upplagan, som kom redan 1897, sprang katten inte alls till skogs, utan boken slutade med att gumman ropar ”Schas katta!!!”

Den här fina boken har jag läst om och om igen för många små barn. Nu äntligen har det blivit dags att läsa den här fantastiskt fina boken för yngsta barnbarnet.

+ Klassisk visbok
Tillsammans med Sagan om den lilla lilla gumman följer Mors lilla Olle med visor av Alice Tegnér. Boken är komplett med noter, vinjetter och helsidesbilder av Elsa Beskow. (Några av originalen till bilderna hänger på Nationalmuseum.) Boken innehåller tio visor: Mors lilla Olle, Bä bä vita lamm, Blåsippor, Ekorren, A-E-I-O-U-Y-Å-Ä-Ö, Lasse liten, Småjäntorna, Sockerbagaren, Majas visa och Videvisan.

Annika Nasiell


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj