Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

En bloggande Bokhora

Johanna Lindbäck är framför allt känd för sina ungdomsromaner En liten chock, Min typ brorsa, Tänk om det där är jag och Saker som aldrig händer. När hon inte skriver böcker arbetar hon som svensklärare och bloggar på sajten Bokhora. Vi ställde några frågor till Johanna.

johannaLDu är en av de kända Bokhororna, hur gick det till när ni startade bloggen?
– Vi kände inte varandra innan överhuvudtaget. Många tror att vi är gamla kompisar och så bestämde vi oss för att starta en blogg, men vi hade bara läst varandras dåtida privata bloggar på nätet och mejlat lite. De här mejlen handlade mycket om böcker. Sen träffades Johanna Ö, Jessica och Caroline (som nu har slutat) på krogen en kväll och då kom de på att det vore kul att ha en bokblogg tillsammans. Dagen efter kollade Caroline om jag och Johanna K ville vara med också. Vi satte igång och sen efter en månad hade vi vårt första irl-möte där vi sågs!

Hur kom ni på namnet?
– Mmm, jo… det var bara ett impulsinfall. Vi trodde att vi kanske skulle ha tio läsare och startade Bokhora mest för att vi själva ville prata böcker. Namnet var inte alls viktigt, tänkte vi då, spelar ju ingen roll vad vi heter. Sen insåg vi efter att tag att det var fler läsare än tio men det var för sent att ändra namn då.

Vilka läser er blogg?
– Massa biblosar, hängivna läsare i alla åldrar, förlagsmänniskor, en del journalister, lärare. Alla möjliga faktiskt! Mycket skolungdomar som kommer in för att de läst t ex Denise Rudbergs Tillsammans eller andra böcker som de ska skriva/göra något om.

Hur mycket tid lägger ni på bloggen?
– Det varierar, ibland har vi aktiviteter och då tar det mer men en normal vecka förmodligen fyra eller fem timmar. Läs ningen är inte medräknad då!

Är ni inte lite snobbiga och ”svåra” i era bokval?
– NEJ. Herregud, vi skriver ju om alla typer av böcker. Senaste tiden har jag läst Sofi Fahrmans Elsas värld till exempel, och den är definitivt inte snobbig. Vi har en stor blandning, från svåra Nobelpristagare till chicklit till deckare till obskyra kineser. Jag gillar att läsa ungdomsböcker!

Bidrar bloggandet till ditt eget skrivande?
– Ja, på det sättet att jag aldrig har några skrivuppehåll. Även om jag vid något tillfälle inte skriver på en roman så skriver jag alltid blogg. Sen fyra år tillbaka (när vi startade) så har jag skrivit på Bokhora varenda vecka. Det tror jag är bra träning. Det är inte samma att skriva roman som att skriva blogginlägg, men det känns ändå givande språkmässigt.

Tips till den som vill bokblogga?
– De bokbloggar som jag gillar är de som är personliga, dvs man skriver inte bara mest om handlingen och sen en kort ”den här var bra” på slutet. Och det är bra med såna som skriver om både bra och dåliga böcker. Om en bokbloggare älskar ALLT de läser är det inte så trovärdigt och inte så intressant – hur är en sån boksmak egentligen? Jag vet ganska väl hur min boksmak är men det betyder inte att jag gillar varenda bok av alla mina favvoförfattare, ibland misslyckas de. Då skriver jag om det. Det är också roligt att läsa om andra saker än bara recensioner, kanske om man varit på något bra biblo eller köpt nån snygg bok eller så – att omslaget är fint alltså. 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj