Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

De är Kjelles “mattar”

Kajsa Gordan,har arbetat deltid som lärare i svenska i många år. Men i vår kastar hon sig ut och satsar helt på skrivandet, givetvis i kombination med författarbesök på skolor och bibliotek

Kajsa-Gordan

Du har tidigare skrivit deckare för större barn, hur fick du idén till den här boken?

– Det var längesen. När det var ett nytt påhitt med dagis för hundar, hörde jag talas om det och sparade liksom på ordet. Jag tyckte det var så komiskt.

Är det svårare att skriva en bilderboktstext än en stor mängd text?

– Inte svårare kanske, men annorlunda – och faktiskt – väldigt knepigt. Man måste verkligen ha en bra idé och sen koka ner den till en utsökt buljong. Det är en riktigt utmaning!

Är boken tänkt att hjälpa barn som inte vill gå till dagis?

– När jag skriver en bok går jag bara på min lust och känsla. Jag tänker inte ut att boken ska vara till för något särskilt. Faktiskt tänkte jag ganska mycket på hur det kan vara när man är ny på ett ställe överhuvudtaget. Till exempel en vuxen som börjar på ett nytt jobb.

Bilderna är superfina, har du valt illustratör själv?

– Ja, jag fick välja, men var helt överens med förlaget. När vi såg Mias bilder tänkte vi: Den här tjejen kan göra Kjelle!

Vill du säga något till dina läsare?

– Först och främst hoppas jag att de kommer att gilla Kjelle lika mycket som jag. Sen vill jag också passa på att berätta att han är i Indien nu, tillsammans med Bettan. Det var visst en yogaresa som han kommer att berätta mer om lite längre fram …

Mia-Maria-GüettlerIllustratören till bilderboken om Kjelle heter Mia Maria Güttler. Här berättar hon hur det kom sig att hon fick uppdraget att illustrera boken.

Hur fick du uppdraget?

- I höstas mötte jag Berghs förlag och visade en musikbok för barn som jag illustrerat. Några dagar senare kom ett mejl från dem där de skrev att de tipsat Kajsa Gordan om mig och att hon gillade mina bilder. De undrade om jag ville göra ett förslag på illustrationer till Kjelle börjar på hunddagis, och det ville jag såklart!

Vad har du gjort tidigare?

- Jag har frilansat i drygt fem år och bland annat illustrerat läromedel, ungdomsböcker och en musikbok för barn. Jag jobbar en hel del med böcker, men gör också andra jobb som illustratör och grafisk formgivare.

Vad gör du när du inte illustrerar?

- Då jobbar jag extra på Moderna museet. Och skriver egna texter. Just nu jobbar jag, förutom med uppföljaren till Kjelle börjar på hunddagis, med av en bilderbok som jag också är författare till. Böckerna kommer ut på Berghs förlag i höst.

Behöver man åka ända till Indien för att göra nästa Kjelle-bok?

- Ja, i nästa bok reser Kjelle och Bettan till Indien! Därför har jag själv rest hit för att göra research. Jag tecknar, fotar och får massa inspiration. Det är fantastiskt roligt att jobba med böckerna om Kjelle!

Lär känna Kjelle  1. Kjelle börjar på hunddagis

    Pris: 49,00 kr

 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj