Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Författartipset: Dan Höjer


Dan Höjer är expert på allt som är läskigt. Han har skrivit massvis av spökhistorier för barn och unga. Vi ställde tre frågor till honom.

Var får du inspiration ifrån?
– I tidningar och på teve visas mycket läskigheter som man kan stjäla idéer från. Huvudpersoner stjäl jag ofta när jag är ute på författarbesök i skolor. Jag lägger speciella elever på minnet, och när jag kommer hem så murar jag in någon person i en klostervägg

dan-hojer-1
Hur skapar man läskig stämning?
– Genom att skriva om vanligheter som långsamt övergår i ovanligheter. En lärare kan vara lika tråkig som matteboken i en halv historia, men så börjar läraren bryta mönster och uppträda ovanligt. Sedan är vissa miljöer läskiga i sig själva. Det räcker med att skriva kyrkogård så ser de flesta läskiga bilder i huvudet.

Vad är viktigast att tänka på när man ska skriva en skräck- eller spökhistoria?
– Att skräck blir läskigare om man smyger sig på. Jag läste nyligen en skrivövning som stämmer på pricken. Där stod ungefär: Låt huvudpersonen gå in i ett hus, låt honom känna en lukt, höra ett ljud och se någonting skymta förbi. Och sedan ett varv till: huvudpersonen luktar, hör och ser, men lite mer och lite högre den andra gången. Då bygger man upp en stämning och historien blir spännande.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj