Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Bok eller leksak – var går gränsen?

Böcker som låter, blinkar och mest liknar leksaker. Leksaker som lånat utseende från böckernas värld. Vad är vad? Och vad ska man tycka om det? Barnboksjunkien Lisa Bjärbo funderar på saken.
Ni vet hur det är. Man har växt upp i en tid då böcker såg ut som böcker, och alla barn lekte med kottar i skogen. (Jomen, på ett ungefär.) Och nu står man här som vuxen, med ett eget barn på armen och ser sig omkring i barnbokvärlden. Och så upptäcker man att de där vanliga böckerna plötsligt fått sällskap av böcker som blinkar och tjuter, iPadappar där kända barnbokskaraktärer springer omkring på en skärm och barnboksprylar i drivor. Bok_leksak Hur ska man förhålla sig till det, egentligen? Kanske kan man börja med att ringa upp en barnboksbloggare och prata lite om saken.

Helena Ferry bloggar om barn och ungdomsböcker på barnboksprat.se, och är dessutom mamma till Ava, 2 år. Deras hem är fyllt av barnböcker. Någon har pussel i sig, någon har flikar, och någon har päls man kan klappa på. Men mest är det traditionella bilderböcker som står i bokhyllan.

– Det är väl för att jag gillar de ”vanliga” böckerna bäst, säger Helena. Men generellt är jag positiv till alla kreativa lösningar som folk kan komma på för att få ett barn att fastna för en bok. Även om det betyder att boken låter eller blinkar eller är självlysande eller kommer levererad med en docka. Utvecklingen är naturlig, menar Helena.

– Det hade varit mer konstigt om bokvärlden inte utvecklades. Att det kommer e-böcker och appar och böcker i nya former, det ser jag som något positivt. Och makten ligger ju fortfarande hos mig som förälder – det är fortfarande jag som väljer vad jag vill köpa till mitt barn.

Överflöd av böcker okej
Och valet hemma hos Helena, det faller alltså fortfarande oftast på de traditionella bilderböckerna. Gärna många. Om olika ämnen och från olika upphovsmän.

– Det där har jag funderat lite över, faktiskt. Jag tycker nämligen det känns okej att skämma bort min dotter med ett överflöd av böcker. Så tänker jag inte kring leksaker på samma sätt, där är jag inte alls lika positiv till överflöd. Det tycker jag är lite intressant. Vid närmare eftertanke tror Helena själv att det där handlar om en stark vilja att dottern ska älska böcker lika mycket som hon själv älskar dem.

– Jag tror att det är viktigt att ha stor tillgång till böcker, så att det finns en chans att hitta en bok man verkligen gillar i bokhyllan.

Gränsen mellan bok och leksak
Det synsättet på tillgången till böcker delar Helena förmodligen med många bokälskare. Mig, till exempel. Jag tycker också det känns mer befogat att köpa en tionde bilderbok än en tionde leksak, utan att ens ha reflekterat över det speciellt mycket. Och nog är det vanligare bland bokjunkies att man åtminstone försöker hålla nere
antalet leksaksbilar, klossar, tv-spel och barbies som dräller omkring i hemmet än att man gnäller när barnet vill låna en extra bok på biblioteket?
Jag tror det. Det lite luriga med den inställningen är när man ställs inför den nya sortens böcker, som ibland är förvillande lika leksaker. Som innehåller både berättelse och pussel, till exempel. Eller som på ytan kanske ser ut som en traditionell bok, men när man öppnar den kan man veckla upp den och bygga ihop den till en borg. Hur är det med dem? Är de böcker eller leksaker? Var går gränsen?

– Fråga inte mig, säger Helena Ferry och skrattar. Det är konstigt nog en väldigt svår fråga! Och egentligen … måste det finnas en gräns? Jag köper det jag tycker verkar bra för min dotter, det som jag själv gillar. Om det sedan råkar vara en bok eller en leksak kan ju kvitta.

Prylarna kring böckerna

Jaha. Så en bok behöver inte vara bara en bok, och en leksak behöver inte vara bara en leksak? De kan låna lite egenskaper av varandra, utan att världen rasar? Det låter vettigt. Och inte särskilt revolutionerande, egentligen. Om man tittar sig lite omkring i butiker som säljer leksaker och prylar till barn så upptäcker man dem med en gång – prylarna som lånat sina motiv från barnboksvärlden. Där står en servis med Barbapapamotiv. Där är ett lektält som ser ut som Villa Villekulla. Och titta! En gosig filt med
Spöket Laban! Det var länge sedan barnbokskaraktärerna tog steget från barnböckerna till att också bli dekorationer på vykort, pussel och målarböcker, och utvecklingen har inte stannat där. Nu för tiden kan man hitta barnboksfigurer på både kläder och lakan och prylar som i sig själva ligger ganska långt ifrån barnboksvärlden. Men det är en
utveckling som inte uppskattas av alla. I Dagens Nyheter kunde man i december förra året läsa en lång artikel om kringprodukternas baksidor. Riskerar vi att vattna ur våra älskade barnbokskaraktärermed kommersen runt omkring? Gör alla pippiperuker, dockor, lektält och prylar barnen pippitrötta innan de ens hunnit hitta till boken?

– Jo, säger Helena Ferry. Den risken finns ju, och jag kan förstå om upphovsmännen känner sig lite oroliga för det. Men som förälder och konsument kan jag även se fördelarna med kringprodukter. De är ju roliga! Och ofta kan kringprodukterna fungera som ”inkörsport” till böckerna. Om min dotter får en t-shirt med Barbapapa-tryck på, till exempel. Då kanske jag kommer på att ”just det! Vi har faktiskt inte läst Barbapapaböckerna ännu. Det borde vi göra!”

När Helena och jag lägger på känner jag mig visserligen lugn, men fortfarande lite förvirrad kring begreppen. Så jag går in till bokhyllan där barnböckerna står och granskar den. Det senaste tillskottet heter (håll i er nu) Det är en bok! Den handlar om en apa som försöker förklara konceptet ”bok” för en åsna. ”Nej, den kan inte twittra, scrolla eller blogga, och nej, man behöver inget användarnamn. DET ÄR EN BOK!”

Lilla apa, tänker jag. Är det verkligen så enkelt?

/Lisa Bjärbo – frilansjournalist, författare
och barnboksbloggare  1. Det är en bok
    Pris: 119,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj