Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Barbara Voors tipsar

Barbara Voors har skrivit många vuxenböcker, och ännu så länge en ungdomsroman, Emmy Moréns dubbla liv, (som presenteras här nedan) som också är en brevroman. Vi ställde tre frågor till Barbara.

På vilket sätt skiljer sig en brevroman från en roman skriven i tredje person? x_voors_barbara_8
- Brevromanen är skriven i första person, alltså i jagform och texten blir då mer nära. I brev kan man ju också vara mer personlig och berätta uppriktigt om det som sker, särskilt om det är någon man tycker om som man skriver till. I tredje person får man mer distans, där får man som skribent fråga sig vad man vill uppnå. Men i romaner måste man alltid ”fejka” lite, till exempel är det kanske inte så vanligt att man i sina vanliga brev skulle återge långa dialoger – men det gör brevromanen mer levande!

Behöver man två huvudpersoner som brevväxlar, eller räcker det med en?
- I princip kan man ju ha en huvudperson som skriver till en rad olika människor och aldrig får något svar. Lite som att stå och ropa i en öken! Men de flesta av oss vill ha ett du, om där finns ett jag, alltså någon som tar emot i andra änden och reflekterar. Men man kan ha flera personer än två som skriver till varandra. Det enda man måste tänka på är att göra deras röster och sätt att skriva olika – så att läsaren kan hålla isär dem.

Vad är det viktigaste att tänka på när man skriver en brevroman?
- Det är en fantastisk genre tycker jag. Just detta att man RIKTAR sig till någon gör att det blir lättare att hitta tonfallet i boken. Gärna att det finns en spänning mellan de som skriver, kärlek, beundran, sorg, irritation – men framför allt: det måste finnas en uppriktig önskan att berätta och att svara på det den andra frågar.  1. Emmy Moréns dubbla liv
    Pris: 109,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj