Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Ny bilderbok av Sven Nordqvist

nordqvistSven Nordqvist är mest känd för sina böcker om katten Findus och gubben Pettson, den första boken Pannkakstårtan kom 1984. Sven Nordqvist har gjort många egna böcker och illustrerat andra författares böcker, inte minst bilderböckerna om Mamma Mu och Kråkan. När det kommer en ny bok av Sven Nordqvist är det en stor händelse i barnboksvärlden – den här gången heter den Lisa väntar på bussen, en bilderbok som sjunger långsamhetens och lekens lov. Vi ställde några frågor till barnboksmakaren själv.

Varifrån kom idén till boken?
- Jag hade en bok i huvudet som vi ofta läste för yngste sonen när han var liten. Den handlade egentligen inte om något särskilt, men den var stillsam och vänlig och vi tyckte mycket om den. Jag ville testa att göra något liknande – en bok där det inte hände så mycket, om det kunde bli något ändå, utan en egentlig höjdpunkt.

Har du väntat på många bussar?
- Det är inget sådant som ligger bakom boken, men jag har ju stått och väntat på bussar tillsammans med barn. De upptäcker alltid något intressant i sådana situationer och kan förundras och försjunka i saker. Har du medvetet valt att skriva om en pojke och en flicka ur ett genusperspektiv?
- Njae, jag har hela tiden i bakhuvudet att inte falla i de vanliga fällorna. Men jag är själv pojke och har två söner och det är lätt att hamna i schablontänkande när man skriver om flickor.

Barnen leker genom hela boken, är det en hyllning till leken?
- Man ska alltid hylla leken tycker jag, även vuxna borde leka mer. Det är ett sätt att vidga sinnet. Det är väl det jag själv gör när jag gör sådana här böcker.

Vill du säga något till dem som ska läsa boken?
- Avbryt inte barn som leker. I boken kommer bussen och då tvingas de sluta, men jag tycker att man i mesta möjliga mån ska låta barn få leka ostört.  1. Lisa väntar på bussen
    Pris: 99,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj