Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Allt går igen!

Varje år går Svenska Barnboksinstitutet (SBI) igenom föregående års bokutgivning med fokus på trender, tendenser och statistik. Detta är förstås en höjdpunkt för oss som arbetar med barn- och ungdomsböcker. I mars var det äntligen dags att få avnjuta 2010 års Bokprovning. 2010 var nostalgins och färgernas år, till skillnad från 2009 som var ett år fyllt av svarta monster och mörka nätter. Designen var retromodern och estetisk, men stora influenser från 1950-talet. Titeln på 2010 års bokutgivning skulle gott kunna vara ”Allt går igen”. Något som gläder oss alla är att fler bilderboksbarn med utomeuropeiskt utseende återfinns i en del bilderböcker 2010. Har mångfalden äntligen tagit plats i den svenska barnboken?!

(Svenska Barnboksinstitutet poängterar att bokprovningen, förutom vad gäller de statistiska uppgifterna, inte är en kartläggning med vetenskapliga anspråk eller ambitioner.)

Lite statistik
År 2010 utkom totalt 1663 barn och ungdomsböcker i Sverige. Det är en minskning med 87 titlar, jämfört med 2009 då det utkom 1750 böcker och utgivningen minskar därmed för andra året i följd. Av de böcker utgivna 2010 är 837 svenska titlar och 826 översättningar, vilket innebär att det för första gången sedan 2003 utkommer fler svenska böcker än översatta. Den svenska utgivningen ökar i samtliga kategorier utom bland mellanålders- och ungdomsböcker. De översatta böckerna minskar i samtliga
kategorier utom ungdoms- och faktaböcker. Statistiken bygger på det antal böcker som inkommit till Svenska barnboksinstitutet senast den 28 februari 2011. apa-7

Bilderböcker 2010
En tydlig retrotrend märks inom bilderboken. Dels genom nyutgivning av 50-talsserien En liten gyllene bok, men också dagens illustratörer tecknar med viss retrokänsla, bland annat Camilla Lundstens böcker om Lillefanten, och Emma Adbåges böcker om Leni, finner vi figurer och detaljer som påminner om 50-talsbilderböcker. Skillnaden mellan dåtidens och nutidens illustratörer är att det finns fler vita ytor och frilagda figurer. Dåtidens barnbokskonstnärer utnyttjade boksidans ytor mer. Gamla bilderboksfigurer är fortfarande populära, till exempel Lilla spöket Laban, Bamse, Alfons Åberg, Pettson och Findus, Mamma Mu och Kråkan och Mulle Meck. Bland översatta bilderböcker märks Nalle Puh, björnen Paddington och Barbapapa med flera.

Mellanåldersböcker 2010
I kapitel- och mellanåldersböckerna blir de kortare berättelserna allt fler. Många nya läsa själv-böcker har dykt upp medan böcker avsedda för högläsning har minskat. Undantag är Ulf Starks Tyra och Storgrubblaren och Eva Sussos Den magiska hajtanden bland de svenska och Maria Parrs Tonje och det hemliga brevet, Katie Davies Den stora hamstermassakern och Tack vare Winn-Dixie av Kate DiCamillo bland översättningarna. Deckarna fortsätter att dominera och flera nya svenska serier har sett dagens
ljus. Förutom deckare hittar vi några rysare i den svenska utgivningen men också ämnen som skolan, vänskap och djur är vanliga.

Faktaböcker
Det som dominerar mest är faktaböcker om djur. I övrigt behandlas skilda ämnen, från naturvetenskap till fakta om filmhjältar. I böcker för de äldre har turen nu kommit till självförverkligande och att bli en lyckligare människa, till exempel Egoboost!: Blondinbellas överlevnadsguide för unga tjejer av Isabella Löwengrip.

E-böcker och appar
En ny utgivningsform som är på frammarsch är e-böcker och appar. Än så länge har mest textböcker kommit ut i e-bokform och bara några få bilderböcker. Under 2010 introducerades de första barnboksapparna för Iphone och Ipad, och fler lär komma framöver.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj