Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Läs högt – ett nytt ord var 90:e minut

Finns det något härligare än att få höra en berättelse läsas högt? Det är helt underbart. Det fantastiska med att läsa för barn är att även en aldrig så trött vuxen med en tummad bok då och då får uppleva ett sällsamt ögonblick. Ibland är det bara slumpen som skapar dem, man lyckas pricka in exakt rätt berättelse i rätt ögonblick. Alla experter på barn och barns utveckling är överens om att böcker och högläsning, sagoberättande och fritt fabulerande stärker och stimulerar barns språkutveckling.

Alla kan läsa högt för sitt barn. Bp-7-0-1-år-webbBarn är nämligen både förlåtande, nyfikna och sugna på att få sitta en stund med en förälder eller  någon annan nära vuxen. Barnboksmakaren Anna-Clara Tidholm uttrycker det så här: ”Det händer något mellan den som läser  och barnet. I många fall tror jag att den vuxna är det viktiga för barnet och inte boken i sig. Barnet vill åt den vuxna, och boken är ett bra sätt, sedan spelar det mindre roll vilken bok det blir.”

Även när barnet har börjat läsa på egen hand spelar högläsningen en viktig roll. Särskilt när barnet nyss börjat läsa själv, men ännu inte klarar av att läsa berättelser som motsvarar utvecklingen i övrigt. Fortsätt att högläsa böcker som ligger lite över den nivå som barnet klarar själv, böcker i det som kallas ”zonen för den närmaste utvecklingen”.

Ett nytt ord var 90:e minut ”Ett litet människobarn har en fantastisk utvecklingsuppgift framför sig. Fram till ung vuxenålder måste man lära sig att förstå och uppfatta innebörden av minst 50 000 ord. Utan ett sådan passiv vokabulär kan man inte orientera sig i sin omvärld. Man har svårt att förstå vad som sägs på radio eller tv. Man kan inte förstå normal tidningstext, slå upp fakta i encyklopedier eller på nätet. Man har svårt att förstå skriftliga anvisningar, instruktioner, handledningar eller bruksanvisningar. Man kan inte med behållning läsa en skönlitterär bok. Att erövra en så stor vokabulär innebär att man tar till sig över 3000 ord om året eller 10 nya ord om dagen, det vill säga ett nytt ord var 90:e minut medan man är vaken!”

Ingvar Lundberg, ur boken Läsningens psykologi och pedagogik. ”Om du vill att dina barn ska bli begåvade så ska du berätta sagor för dem. Om
du vill att de ska bli mycket begåvade så berätta ännu fler sagor för dem”, är ett ofta använt Einstein-citat. Så här många år efter hans död vet vi att den klyftige Albert visste vad han talade om!

Tips!
Att spela in högläsningen med barnet är ett kul alternativ till att köpa ljudsagor och extra kul om barnet självt deltar och kanske även läser.

Här hittar du massor av böcker som passar för högläsning!


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj