Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Barnens egen dinosaurieexpert

Xenotarsosaurus, Zuniceratops och Yangchuanosaurus. För många är de bara långa, krångliga ord som man inte riktigt vet hur man ska uttala. Men för författaren och illustratören Sarah Sheppard har de blivit som kompisar. Hon är nämligen dinosaurieexpert!

Hej Sarah! Varför kan du så mycket om dinosaurier?
– Jag började på en kurs om dinosaurier på Stockholms universitet. Jag blev helt besatt och pluggade som en galning, det var så otroligt roligt! Men det var väldigt förvirrande, tyckte jag. Så många dinosaurier, med så många väldigt långa och krångliga namn! När jag efter ett tag insåg att man kunde dela in dinosarna i sju gäng blev det mycket lättare att förstå hur allting hängde ihop.

– Från början hade jag ingen tanke alls på att göra någon bok om dinosaurier, men när jag kom på det där med gängen kände jag att jag var tvungen att dela med mig av upptäckten till landets övriga dino-fans. Så kom idén med att göra min första bok Massor av dinosaurier. Och sedan dess har det blivit tre dinosaurieböcker till!

Dina senaste två dinosaurieböcker är huvudböcker i Barnposten den här gången. Berätta om dem!
– Idén till Dino ABC fick jag när jag insåg att det fanns dinosaurier som började på alfabetets alla bokstäver. Det var kul att kunna byta ut de annars obligatoriska ”xylofon” och ”zebra” mot coola Xenotarsosaurus och Zuniceratops. Under arbetets gång utvecklades boken också mer och mer till att bli ett litet dinolexikon.
– Med Dino 1-2-3 ville jag skildra dinosauriernas uppgång och fall på jorden med en thrillerartad räknesaga. Det blir fler och fler dinosaurier ända tills den stora meteoriten slår ner – krasch – och plötsligt var alla dinosaurier borta. Eller, var de verkligen det …?

Är du trött på dinosaurier nu, eller kommer det mer dinoböcker i framtiden?
– Det konstiga är att det bara blir roligare och roligare. Kanske för att jag samtidigt lär mig så mycket? Inför varje ny bok måste jag
göra en massa ny research. Dels för att det hittas nya fossil varje år och dels för att saker ständigt förändras. Den som var störst för två år sen behöver inte vara störst idag. Det här är en jätterolig del av arbetet, att helt nörda ner sig i dinosaurievärlden. Så det kommer nog fler dinosaurieböcker!
/Lisa Bjärbo

2


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj