Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Sugen på att gå en skrivarkurs?

I hela vårt avlånga land sjuthomasder det av skrivarlust. Det finns olika sätt att utveckla sitt skrivande. Ett bra sätt är att gå en skrivarkurs – där får man både pröva på att skriva olika saker och får feedback på sina texter. Här har vi samlat lite fakta om skrivarkurser. Thomas Halling är författare. Han skriver både böcker för bokslukare och lite yngre barn, bland annat gett ut böckerna om Agnes, Trio i trubbel och serien Ihop. Då och då har han skrivarkurser med unga. Intresset för skrivarkurser är stort, och vi ställde några frågor om upplägget på kurserna till Thomas.

Vad är det för ålder på de barn som går kursen?
- Oftast är det 9-12-åringar jag håller kurser för, ibland även 13-16-åringar.

Hur ser själva kursupplägget ut?
- Det beror på beställaren. Ofta gäller det dagläger i anslutning till loven. Då försöker jag variera och erbjuda poesi, bilderboksskapande, spökhistorier, deckare mm.

Vad får du ut av att ha kurs?
– Det är väldigt kul när man känner att man får igång fantasi och skrivande och att man ser att deltagarnas självförtroende ökar från dag till dag. Sedan är det häftigt att träffa en grupp som sökt sig till en aktivitet av fri vilja och eget intresse.

Vad för slags respons ger du dem på texterna?
– Huvudsakligen lyfter jag fram allt som är bra. Sedan resonerar jag gärna kring detaljer och försöker likt en redaktör att förädla det redan skrivna.

Ska du hålla någon kurs i sommar?

– Ja, ett par dagar på biblioteket i Gislaved (9-15-åringar). Sedan blir det tre dagar på en skola i Rinkeby tidigt i höst. Där är det skolan som bett mig komma för att skriva med deras tre sjätteklasser.

Hur kommer man med på en av dina skrivarkurser?
– Man skall ha turen att bo i den kommun som bokar mig eller att gå på den skola som ber mig komma!

Skriv en novell?
Ett sätt att börja skriva på något lite längre är att testa att skriva en novell. En bra berättelse behöver inte vara flera hundra sidor. En novell kan vara allt från bara någon sida, eller så lång att den blir som en tunn bok. Ordet ”novell” kommer från det italienska ordet för ”ny”, och det var just i Italien som man började skriva noveller på 1300-talet. Skillnaden mellan en roman och en novell är, förutom längden, att en novell gärna ska ha någon slags poäng eller överraskande tvist på slutet. Några kända författare som skrev bra noveller är Rudyard Kipling (som skrev Djungelboken), Stig Dagerman, Karen Blixen och Katarina Kieri med sin bok Majas morsas kompis sambo.

På den här sidorna kan du kolla skrivarkurser:
www.barnensbibliotek.se/Skrivläger
www.barnensbibliotek.se/Skriv/Skrivtips
    Fatal error: Call to a member function getLevel() on a non-object in /data/www.barnensbokklubb.se/app/design/frontend/default/default/template/catalog/product/list.phtml on line 512
     
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj