Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Hallå Jo Salmson

Jo Salmson 

Vi på Barnens Bokklubb gillar Jo Salmsons nya serie Häxfolket mycket! Tidigare har Jo skrivit två ganska lättlästa fantasyserier - Alamandrarnas återkomst och Tam drakriddare. Nu kommer den nya serien som ska bli fyra delar lång. Vi ställde några frågor till författaren.

Din nya serie, Häxfolket, är väldigt spännande och handlar bland annat om en slavflicka. Hur får du idén till en bok?
- Just den här serien dök upp i mitt huvud när jag var ute och promenerade. Helt plötsligt fanns de bara där - tre barn som satt på något mörkt ställe och pratade om sin framtid. Då visste jag inte så mycket om dem. Var de pojkar eller flickor? Var bodde de någonstans? Medan dagarna gick fantiserade jag vidare - och till sist hade jag historien så färdig att jag kunde börja skriva. Nu är jag klar med tre av böckerna, den fjärde och sista delen ska jag precis börja på. Och jag kan avslöja att jag faktiskt inte vet exakt hur det slutar ännu ...

Den här boken är en sorts fantasy, precis som dina tidigare böcker. Skriver du bara fantasy?

- Nej, inte bara. Jag har skrivit en faktabok om rymden som kommer senare i år, och en spökhistoria. Men jag gillar fantasy! Jag gillar att man får hitta på så mycket själv. Allt är möjligt!

Vad jag har förstått så heter du inte Jo Salmson på riktigt, varför skriver du under annat namn?

- När jag började skriva arbetade jag på ett bokförlag. Där tog jag hand om en massa författare och deras böcker. Det kändes så konstigt - hela dagarna höll jag på med andras texter - och så plötsligt hade jag skrivit en bok själv! Vågade jag det? Vad skulle alla säga? Tänk om de tyckte att jag var jättedålig? Eller tänkte att jag brydde mig mera om min egen bok än om deras? Det kändes inte så bra. Därför ville jag hålla det hemligt, och hittade på ett annat namn. Egentligen heter jag Catharina Wrååk. Namnet Salmson är vad min mamma hette innan hon gifte sig. Så det är litegrand mitt namn också. Förnamnet Jo valde jag eftersom det är kort och bra. Och dessutom använde jag faktiskt det namnet när jag var liten och lekte med min kompis. Nu är det ingen hemlighet längre att det är jag som är Jo Salmson. Vem vet, någon dag kanske jag skriver en bok under mitt riktiga namn också.

Här hittar du Jo Salmsons böcker


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj