Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Augustpriset – så utses vinnarböckerna

perbengtssonAtt få vara med och bestämma vilka författare som kan få Augustpriset är ett drömuppdrag för en bokälskare. Men också jobbigt och svårt, skriver Per Bengtsson, ordförande i juryn som valde ut årets bästa barn- och ungdomsböcker.

I juni kommer en avi från Posten: ”Du har ett paket att hämta. Avsändare: Svenska förläggareföreningen. Vikt: 26 kg.” Det är bara ett av många tunga bokpaket som jag hämtar ut mellan april och september. Hemma sorterar jag böckerna i olika högar. Tittar på omslagen. Funderar på när jag ska öppna dem. På kvällarna när familjen har somnat tassar jag ut i vardagsrummet och tänder lampan igen. Läser mig igenom sommarnätterna. För fjärde året i rad lever jag med ”August-böckerna” i väskan, i fickan, i huvudet. Kilovis med spänning, humor, fakta och allvar i text och bild. Bara några få gram ska lyftas fram – och få chansen att tävla om ett av Sveriges viktigaste litteraturpriser. Ett par veckor senare, i ett mötesrum mitt i Stockholm, radar jag upp samma bokhögar igen. Titlarna är hemliga för alla utom de fem jurymedlemmarna runt bordet. 30 böcker ska diskuteras på en förmiddag. Överst ligger en av alla ungdomsromaner med drastiska titlar om döden.

– Jag har läst den här två gånger redan, och funderar på om bästisen egentligen är en låtsaskompis, säger någon.
– Intressant, svarar en annan. Det är ju som att de lever i ett eget universum, en låtsasvärld.
– Hmm. Det gör ju boken ännu starkare i så fall. Att den är öppen för tolkningar, säger en tredje.
– Jo. Fast det händer ändå inte så mycket, säger en fjärde.
– Men jag älskar böcker där det inte händer något!

Ungefär så låter samtalen. Timma efter timma. De som pratar och tycker till i år är Alice Eggers, skribent och poet, bibliotekarierna Sofia Gydemo och Cecilia Östlund, litteraturforskaren Magnus Öhrn och så jag själv. Till varje möte har alla i juryn läst de böcker som kommit in sedan sist vi sågs. Tiden mellan mötena är alltifrån en vecka till två månader. En del böcker är förvillande lika varandra. Man riskerar att blanda ihop intriger, huvudpersoner och viktiga detaljer. I år handlar till exempel många historier om ensamma barn som träffar kluriga gamlingar
i övergivna hus.
– Är det en trend? undrar någon.
– Kanske, svarar en annan.
– Eller så är det inte någon särskilt unik bokidé, föreslår en tredje. Det är omöjligt att i förväg slå fast vad som gör en bok riktigt bra. Genialitet och originalitet är kvaliteter som märks först när man ser dem. Totalt läser vi 128 böcker det här året. Efter många möten och långa samtal har vi enats om ett tjugotal som överraskat, berört eller imponerat. De sex som till slut valdes ut väger tillsammans runt 2,5 kilo. Men med August-nomineringarna har de fått en helt egen tyngd.

/Per Bengtsson

Ps. Här nedan hittar du vinnarboken Pojkarna samt de övriga nominerade. 1. Vita streck och Öjvind
  Pris: 119,00 kr
 2. Pojkarna
  Pris: 139,00 kr
 3. Konstiga djur
  Pris: 109,00 kr
 4. I den tysta minuten mellan
  Pris: 139,00 kr
 1. Cirkeln
  Pris: 129,00 kr
 2. Petras prick
  Pris: 109,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj