Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Det här med djur i barnböcker

Hur står det egentligen till med djuren i böckernas värld – vem har hört talas om mullvadar som går på visit hos de andra djuren, grisar som flyger och möss som räddar lejon? Grisen Benny, fårskallarna Bu & Bä, bävern Castor, spyflugan Astrid, kossan Mamma Mu och igelkotten Kotten. Listan på förmänskligade djur i barnlitteraturen kan göras hur lång som helst.

Det är en urgammal tradition, det här med att avbilda förmänskligade djur. Det är ett litterärt grepp som barn gillar, och som är en spännande utmaning för barnboksmakarna. Det finns de som tycker att djur i kläder är provocerande. Inte bara för att det är lite märkligt när, till exempel, en byxlös Kalle Anka sitter och käkar kalkon vid julbordet, utan också – menar kritikerna – för att författaren lättare kan komma undan. De kan enkelt skildra en värld utan problem, utan könsdiskriminering eller orättvisor när människorna får ge plats för djuren.

Annika Nasiell

Annika Nasiell

En del menar att det är tvärtom – att det blir extremt tydligt för ett barn att individer kan vara olika när det gestaltas genom djur. Någon kan flyga, någon kan springa snabbt, någon lever i havet, någon är liten och någon är stor. Om man hade bytt ut alla de här djuren mot människor hade det i många fall blivit mycket tråkigare, och då hade barnen tappat intresset.

Fast det är klart att det finns bra och dåliga exempel på böcker där djuren är förmänskligade. En del är verkligt konstnärligt avancerade, andra är tråkigt könsstereotypa i sina skildringar av pojkar och flickor eller bara platta och ointressanta i största allmänhet.



 1. Kjelle åker till Indien
  Pris: 119,00 kr
 2. Pomelo blir stor
  Pris: 109,00 kr
 3. Jamen Benny
  Pris: 69,00 kr
 4. Bu och Bä i blåsväder
  Pris: 79,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj