Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

“Det är ju egentligen jag som är Nalle Bruno”

Ingves-med-hundGunilla Ingves är illustratör och författare. Från början var hon modetecknare men bytte fokus 1976 då hon började göra faktaböcker om naturen för barn. Inspiration fick hon av att höra hur de egna barnen samtalade om djur och växter. Gunilla Ingves första böcker var enkla och pedagogiska faktaböcker. När sedan Nalle Bruno föddes (Nalle Bruno och myrorna, 1996) var det barnbarnens förtjänst. Handlingen i böckerna går i stort sett ut på att Nalle Bruno förminskar sig så att han kan se hur saker och ting går till på insekts- och växtnivå.

Nu kommer den åttonde boken om Nalle Bruno, Nalle Brunos vår. Vi ringde upp Gunilla Ingves och ställde några frågor:

Du både illustrerar och skriver böckerna om Nalle Bruno, hur lägger du upp jobbet?
– Jag och hunden är nästan jämt ute och iakttar vad som händer i trädgården och naturen. Det är ju egentligen jag som är Nalle Bruno, så jag skildrar bara det jag själv är med om. Själva skaparprocessen går till så att jag först ritar många pyttesmå bilder, sedan går jag vidare med texten.

Böckerna är en fin blandning mellan fakta och fiktion, hur balanserar du det?
– Min uppfattning är att barn är förtjusta i fakta och ofta frågar mig hur saker och ting är beskaffade. Man kan säga att det är nallen som pratar på pärmens insidor där alla fakta finns och jag inne i boken i själva berättelsen. Vi är samma person men har lite olika perspektiv.

Tycker du att barn kan för lite om naturen?
– Nej det tycker jag egentligen inte, men jag vill fördjupa deras kunskaper och förmedla allt spännande som händer där.

Vilka inspirationskällor har du?
– Som sagt, naturen och skogen och kohagen, helt enkelt det jag upplever och ser. Jag är så himla nyfiken så jag måste titta på allt som rör sig. Jag är som en liten professorstant!

Blir det fler böcker om Nalle Bruno?
– Ja nu ska jag göra en om sommaren också, sedan finns det en om varje årstid.

Annika Nasiell  1. Nalle Brunos vinter
    Pris: 109,00 kr
  2. Nalle Brunos vår

    Pris: 49,00 kr

 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj