Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Sommarens finaste bok

Maj Fagerberg och Stefan Casta: Två veteraner. Två proffs. En författare och en illustratör med ett brinnande, gemensamt intresse – naturen. De har tidigare gjort de fina böckerna Gräsen vi lever av och Humlans blomsterbok tillsammans, och nu kommer Humlans herbarium som är ett rent mästerverk. En bok som kommer att leva länge, länge.

Vi ställde några frågor om hur arbetsprocessen kring en sådan här bok ser ut. Så här berättar illustratören Maj Fagerberg:
– När Stefan berättade om idén till Humlans herbarium, öppnades det underbara rum i mig. I solljus svävade där uppslag ur floror, blommor och blad. Sen landade allt i en känsla som jag försökte närma mig. Vi bestämde att jag skulle göra ett par uppslag och tänka ut hur boken skulle fungera – både som en växtpress och ett herbarium. Jag gjorde skisser och modeller och tillsammans med förlaget enades vi till sist. När jag gör mina blombilder har jag växten i ett glas framför mig, om den inte är fridlyst förstås, och tecknar först blomman. Sedan för jag över min blomteckning på akvarellpapper och målar den med vattenfärg. Vissa växter hinner vissna för de är så svåra och tar tid att rita. Då plockar jag en ny för färgernas skull.

Och så här säger Stefan Casta som skrivit boken:
– För mig var det som att skriva en bok om mina bästa vänner. Jag tror jag minns nästan alla blommor jag sett i naturen. Ända sedan jag var fem, sex år! Jag kan fortfarande se dem alldeles tydligt framför mig. När jag skriver så väljer jag en av dem, som jag tänker på. Då kan jag nästan känna doften från den. Jag gör ofta en snabb text först, där jag försöker fånga det speciella med just den blomman. Jag vill göra det på mitt eget sätt, och ge läsaren min egen upplevelse. Men jag läser också mycket om växter. Jag har nog minst 150 böcker som bara handlar om blommor.
fagerberg-casta  1. Humlans herbarium
    Pris: 159,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj