Arkivet - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Den viktiga faktaboken

Faktaböcker för barn innehåller ofta en lagom mängd information – både för barn och vuxna. De brukar inte vara tillkrånglade eller skrivna på långrandigt fackspråk. För barn som inte gillar att läsa skönlitterära böcker kan faktaboken kännas mer lockande. Det är en minst lika bra ingång till litteraturen som vilka andra böcker som helst. Gå efter barnets intressen. Är det bara hockey, hästar eller dinosaurier som gäller? Ok! Låt barnet läsa om dessa ämnen!

Hur skriver man en bra faktabok för barn, och vad är viktigt att tänka på? Vi ställde några frågor till författarna Grethe Rottböll och Stefan Casta, och faktaboksförläggarna Karin Nilsson på Bonnier Carlsen och Suzanne Öhman på Rabén & Sjögren. Grethe Rottböll har skrivit en lång rad faktaböcker och enligt henne är det en särskilt rolig utmaning att skriva för små barn:
– Barn frågar om allt, försöker förstå och upptäcka. Min uppfattning är att inget ämne är för svårt. Går inte boken att förstå är det mitt fel, min fantasi som brister. Bäst är det när barnet redan har upptäckt något som det ställer frågor kring. Då blir faktaboken en direkt utveckling av barnets egen nyfikenhet.

Hur kan man som vuxen använda faktaböckerna?
– Man kan förbereda barnet på något genom att först läsa och titta i en faktabok för att sedan gå vidare ut i verkligheten. En resebok fungerar ju så. Själv läste jag Vendela i Venedig innan jag och min son reste dit. När vi väl var där tittade vi och kände igen saker som fanns med i boken. Likadant kan man förbereda för ett besök hos doktorn eller något annat.
Grethe Rottböll tycker inte det är så viktigt att man lär barn hur en massa saker ÄR. Det måste finnas utrymme för egen leklust och fantasi också. I sina böcker om djurlåter hon till exempel barnen göra egna undersökningar. Gillar djur glass? Var bor djuren? Leta! Hennes naturböcker ska tas med ut i skogen, och hållas i ena handen samtidigt som man tittar på en nyckelpiga som kryper i den andra. Fakta och verklighet hand i hand.

– En ny bok startar med något jag eller min son är nyfiken på. När jag skulle ta körkort skrev jag en trafikbok. När klimathotet gjorde mig rådlös skrev jag en klimatbok. När min son ville bygga en fladdermusholk skrev jag Alla vill ha ett bo. Jag har träffat och talat med så många roliga och intressanta experter genom åren. DET har varit min faktabok!

”Barn frågar om allt, försöker förstå och upptäcka. Min uppfattning är att inget ämne är för svårt.”
Grethe Rottböll

Hur små barn kan ha glädje av faktaböcker?
“– Jag brukar tänka att det är barnen som är våra största vetenskapsmän. De är de som ställer de klokaste frågorna. Jag tror man kan börja hur tidigt som helst. Säkert från ett år.”
Stefan Casta

Vad är det viktigaste med en faktabok för barn?
“– En faktabok ska vara lustfyllt komponerad med text och bild på rätt nivå för åldersgruppen. Det märks så tydligt om författaren är engagerad och har tänkt igenom vem han/hon skriver för och vad som är relevant information för små respektive större barn. I vissa sammanhang passar det fint med en humoristisk ”twist” som får kunskaperna att fastna lättare. För lite äldre barn funkar det fint med kombinationen ”nördfaktarutor” och spännande läsning. Bild som förstärkare av budskapet är viktigt. Faktaböcker med flikar och luckor är extra lockande om materialet hanterats på rätt sätt.”
Suzanne Öhman, förläggare, Rabén & Sjögren.


Hur ska en bra faktabok vara uppbyggd?
“– En faktabok ska vara lätt att ”ramla in i”. Den ska ha lagom mycket text, fina bilder och ha en ton som gör att man blir nyfiken och vill läsa vidare. Gärna humor. Det måste vara lustfyllt att läsa! Jag älskar när man får riktigt bra förklaringar på saker och sammanhang som faktiskt etsar sig fast i minnet. Där kan bilder vara till stor hjälp och fungera som ”minneskrokar”. Man ska inte heller glömma bort vikten av bildtexter. Det var ofta dem jag själv sög i mig när jag läste faktaböcker som liten! En bra faktabok kan också vara en skönlitterär bok där fakta liksom kommer med på köpet.”
Karin Nilsson, förläggare Bonnier Carlsen

/Annika Nasiell 1. Häng med i trafiken
  Pris: 109,00 kr
 2. Alla vill ha mat
  Pris: 119,00 kr
 3. Fåglar
  Pris: 99,00 kr
 4. Lätta fakta om kroppen
  Pris: 79,00 kr
 1. Alla vill ha ett bo
  Pris: 119,00 kr
 2. Zombieboken
  Pris: 99,00 kr
 3. Vilket djur liknar mig

  Pris: 39,00 kr

 4. Barnens frågar om naturen
  Pris: 119,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj