Reportage - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

Hej igen, Lisa Bjärbo!

Du fick en hel del uppmärksamhet med din första bok, Det är så logiskt alla fattar utom du. Och nu kommer din andra bok, Allt jag säger är sant. Kan du berätta vad den handlar om?

bjärbo_lisa_3– I punktform kan man säga att den här boken handlar om:

• Sextonåriga Alicia.

• Hösten då hon hoppar av gymnasiet för att istället göra ”stordåd”.

• Alicias coola mormor som är den enda som riktigt stöttar Alicia i stordådsplanen.

• Isak, den grekiska guden som Alicia träffar på vägen.

Du driver ju den roliga bloggen Onekligen. Är det stor skillnad på skrivsätt?

– Både och! Den största skillnaden är att jag har prestationsångest och sliter mitt hår mycket mer när jag skriver bok. Jag tror att det beror på att jag måste planera mycket mer och få allt att hänga ihop. När jag skriver på min blogg behöver jag bara tänka ut inlägg efter inlägg, utan att de egentligen behöver ha någon röd tråd. Ena dagen kanske jag skriver om en tv-serie, andra dagen om en gullig tant jag sett på stan och tredje dagen om min kärlek till potatis. Så där kan man inte hålla på när man skriver en bok – då ska ju texten hänga ihop och ha en handling. Den största likheten mellan bloggen och min bok är att språket och tonen är rätt så lika.

Är du och huvudpersonen Alicia samma person?

– Verkligen inte! Alicia är mycket självsäkrare och kaxigare än vad jag är. Jag hade aldrig vågat göra allt det där som Alicia gör! Plus att jag verkligen älskade att gå i skolan. Jag är mycket mer lik Fanny, Alicias bästa kompis …

Säg en fin läsupplevelse du hade som tonåring?

– Jag älskade Vinterviken, av Mats Wahl och Jag saknar dig, jag saknar dig, av Peter Pohl.

Vad ogillar du mest av allt?

– Råttor! Och möss. Jag vet att man borde säga ”krig” och ”orättvisor” när man får den här frågan, men spontant måste jag ändå säga: Råttor! Och möss.

Om jag säger att dina böcker har samma känsla som Katarina von Bredows, vad säger du då?

– Å, tack! Jag tycker Katarina von Bredow är väldigt bra på att skriva böcker som känns, så det tar jag verkligen som en komplimang.

Kommer du att skriva fler ungdomsböcker?

– Ja! Jag håller redan på med en ny, tillsammans med en annan författare som heter Johanna Lindbäck. Och när den är klar har jag flera andra bokidéer som väntar på att få skrivas.

av Annika Nasiell  1. Allt jag säger är sant
    Pris: 129,00 kr
  2. Det är så logiskt alla fattar
    Pris: 49,00 kr
 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj