Reportage - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

På trendspaning i böckernas värld

Vampyrer, varulvar och massor av magi. Ungefär så har det sett ut på bokfronten de senaste åren. Men vad är på gång nu? Vad är nästa stora trend? Följ med på en spaning i böckernas värld.

TBegreppa en titt i din bokhylla. Vad har du köpt och läst för böcker det senaste året? Chansen är stor att det är en hel del fantasyböcker. Några handlar säkert om vampyrer, varulvar, änglar och andra övernaturliga varelser, kanske med lite romantik också. Någon är kanske en dystopi, en mörk framtidsskildring. Och troligen har du dessutom ett par böcker som handlar om vanliga ungdomar med vardagliga problem som kärlekstrassel, mobbning eller trasiga familjer. Stämmer det? Det är nämligen några av de starkaste trenderna i barn- och ungdomsböcker just nu.

Men hur ser det ut i vår, sommar och höst? Vad är det för nya trender som är på gång?
– Det enda man kan vara säker på när det gäller trender är att nästa trend kommer att vara något helt annat än den rådande, säger Marie Augustsson som är förläggare på förlaget Rabén & Sjögren. Hon tror att den genre som kallas för paranormal romance, alltså kärlekshistorier med övernaturliga inslag, som Twilight-böckerna, kommer fortsätta att vara
lika populär ett tag till. Precis som dystopierna. Vi har helt enkelt inte fått nog än.

– Jag tror att vi kommer att få svenska efterföljare – vi brukar ju vara två-tre år efter USA och Storbritannien, säger hon. I vår och sommar kommer det ut två mörka framtidsskildringar som är bra exempel på dystopitrenden: Ally Condies Matchad och Delirium av Lauren Oliver. Båda två utspelar sig i en snar framtid där staten styr allt, och där man inte ens får bli kär i vem man vill. Och så innehåller de ganska mycket kärlek … I vissa fall korsar dystopierna gränsen till science fiction, en genre som verkar vara på väg tillbaka. I ungdomsboken Cinder av Marissa Mayer, till exempel, mixas sagan om Askungen med sci-fi-genren cyberpunk. Där blir Askungen en cyborg – människa och robot i ett.

Det kommer också flera böcker om att resa i tiden. För de lite yngre läsarna har det varit mycket fantasy, vardagsberättelser och spökhistorier det senaste året. Ungefär så ser det ut att bli det kommande bokåret också. Men två titlar som sticker ut lite är varulvsberättelsen Familjen Considines förbannelse av Gareth P. Jones, som kommer ut i maj, och den mörka sagan Sju minuter över midnatt av Patrick Ness. Och om man ser på de utländska förlagen verkar de satsa mer på riktiga romaner fulla av äventyr och sagokänsla, som Lauren Olivers Liesl och Po som kommer på svenska i höst.

Men även om alla spöken, robotar och vampyrer är här för att stanna, så verkar de realistiska berättelserna inte vara på väg bort. Tvärtom. Marie Augustsson tror att det är nästa nya trend: brutalt realistiska berättelser som tar upp svåra ämnen, som exempelvis Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld.
– Men jag tror också på humor, säger hon.


 
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj