Reportage - Barnens Bokklubb
Din bokklubb och bokhandel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

Tillbaka

2011 var flickans år i barnböckerna

Flickor, flickor, flickor. I förra årets utgivning av barnböcker tog skildringen av flickorna rejält med plats. Men det var också flickorna som stod bakom böckerna – en ström av unga kvinnliga bildkonstnärer visar framfötterna i barnboksvärlden. Men det var inte allt som hände i böckernas värld 2011. Häng med på en trendspaning i bokfloden, baserad på Svenska bokinstitutets bokprovning 2011. Bilderboksutgivningen är större än någonsin i Sverige, och de svenska författarna och illustratörerna är duktiga på det de gör. Det märks inte minst på alla de nomineringar och priser som svenska barnboksförfattare får utomlands. Nu senast nominerades Pija Lindenbaum till Deutscher BarnbokJugendliteraturpreis för Siv sover vilse.

Förra året kryllade det av flickor i böckerna. Flera unga kvinnliga bilderbokskonstnärer skildrade flickan i sina böcker. Om vi sneglar lite på ungdomsböckerna så det ser likadant ut där. 2011 var helt enkelt flickans år i böckerna. Många av våra unga kvinnliga barnboksskapare vågar inte bara skildra oberoende flickor utan gör det även i det konstnärliga uttrycket – de tar ut svängarna. De får ibland höra att deras böcker är fula och bisarra – men har inte alltid saker som varit stilskapande varit lite udda? Bilderboksskapare som Emma Adbåge, Lisen Adbåge, Sara Lundberg, Emma Virke och Fideli Sundqvist har helt klart kommit för att stanna.

Om vi spanar ut i stora världen hittar vi en hel del otraditionella barnböcker där man ägnar sig åt svåra existentiella och filosofiska frågor. Titta på ALMA-pristagaren Shaun Tans Det röda trädet och Kitty Crowthers Den lille mannen och Gud. De är åldersöverskridande och kan läsas av alla. I Danmark kom Oscar K:s och Dorte Karrebæks bok Lägret som skapade mycket debatt eftersom processen att växa upp skildras metaforiskt som en vistelse i ett av nazisternas förintelseläger. En del av debatten handlade om barns förståelse och föräldrars rädsla för det svåra. Vad är lämpligt att läsa för små barn och vad är inte lämpligt? Det här är säkerligen en diskussion som kommer att fortsätta i och med att allt fler utmanade böcker ges ut. För de lite äldre barnen finns det en klar uppgång för längre bokserier. Ett exempel är böckerna om LasseMajas detektivbyrå, som i och med senaste boken Simborgarmysteriet omfattar hela 21 böcker. Andra populära bokserier är Ingelin Angerborns Klant & Kompani där Kalsongkatastrofen är den senaste, och Peter Arrhenius serie om FFGG (Föreningen För Goda Gärningar)

Humor i böcker blir allt vanligare. Författarna tycker att vi ska ha roligt när vi läser. Som exempel kan nämnas Lotta Olssons Konstiga djur, Anna Ehrings Kickflippar och farligheten, Annalena Hedmans Den skräckslagne stekelsamlaren, Mårten Melins Förvandlad, Emma Adbåges Jag är jag, Mikael Engströms Frankensteins katt och Frida Nilssons Ryska kyssen och den fasansfulla brännaren.

En genre som inte verkar släppa taget om bokutgivningen är fantasy och den magiska realismen. Här har vi till exempel Niklas Krogs serie Legenden om Tann, Martin Olczaks Jakten på Jack och Jo Salmsons serie Magiska krafter. Det här är en trend som har hållit i sig ett tag och som verkar gå som en röd linje genom alla åldrar. Läsare vill försvinna in i en annan värld där allt kan hända. Om vi bakar ihop alla trender skulle det innebära att vi 2011 läste en bok som ingick i en lång serie, var rolig, spännande, existentiell och gärna utspelade sig i en annan värld. Den var gjord av en kvinna och handlade om en tjej och bilderna var konstnärliga och lite svåra.

//Jessica Kolterjahn 1. Memmo och Mysen söker efter färger
  Pris: 129,00 kr
 2. Det röda trädet
  Pris: 129,00 kr
 3. Leni blir en bebis
  Pris: 109,00 kr

 4. Fatal error: Call to a member function getLevel() on a non-object in /data/www.barnensbokklubb.se/app/design/frontend/default/default/template/catalog/product/list.phtml on line 512
   
  

Fynda på vår outlet

Fynda - böcker till extra låga priser!

Våra bästa tips för läsning vi gillar Följ Barnens Bokklubb på Facebook Följ Barnens Bokklubb på Instagram En läsande familj