"Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker." – Astrid Lindgren

Alfons Åberg

 

1972 fick Sverige se det första av Gunilla Bergströms älskade karaktär Alfons Åberg. Alfons är en helt vanlig pojke i ett höghus någonstans i Sverige som bor tillsammans med sin pappa och katten Pussel. Dessutom umgås Alfons en hel del med sin låtsaskompis Mållgan. Alfons är en fiktiv karaktär i svenska litteratur som har nått raka vägen i svenska hjärtan i mer än fyra decennium, och än idag vet alla vem den vanliga pojken är. 

Alfons pappa är en mycket kärvänlig man och en god förebild för lilla Alfons. Trots att Alfons har en förmåga att komma på en massa saker innan han gör som pappa säger har dem en mycket kärleksfull relation. Känner du igen uttrycket jag ska bara...? Det är Alfons Åberg som myntade det i svensk litteratur, och till denna dag är det honom man förknippar med det.

Böckerna om Alfons Åberg har översatts i mer än 30 språk världen över, och efter Astrid Lindgrens böcker är Gunilla Bergströms verk Sveriges mest lästa barnböcker genom tiderna. Gunilla Bergström släppte den första boken om Alfons redan 1972, och sedan dess har hennes böcker blivit både tecknade TV-serier och långfilmer i vilka välkända skådespelare som Björn Gustafsson och Jonas Karlsson har lånat ut sina berättarröster.

Alfons Åberg har blivit föremål för ett stort svenskt kulturpris, Alfons-Bokalen, som etablerades i samband med att första boken om Alfons Åberg firade 20 år 1992. Alfons-Bokalen anstiftades av Gunilla Bergström tillsammans med bokförlaget Rabén & Sjögren och har sedan dess givits till människor som har gjort en föredömlig insats för barnkultur i Sverige.

Köp Gunilla Bergströms älskade böcker om Alfons Åberg på Barnens Bokklubb till mycket bra priser, för det här tidlösa verket fortsätter att fängsla läsare än idag tack var dess enkla och barnvänliga koncept.