"Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker." – Astrid Lindgren

PAX-böckerna Realistisk fantasy håller läsaren i ett fast grepp

Böckerna i PAX-serien har snabbt blivit moderna nordiska klassiker, extremt populära bland världens bokslukare. Häng med och kasta dig in i en uppslukande värld.

Ingela Korsell. Foto av Thron Ullberg.
 Ingela Korsell Foto av Thron Ullberg
  Åsa Larsson. Foto av Thron Ullberg.
  Åsa Larsson Foto av Thron Ullberg
     
 Rolig fakta om PAX

De är fruktansvärt spännande, stundvis ganska läskiga och faktiskt också väldigt roliga – böckerna om de utvalda bröderna Viggo och Alrik som från början tror att de bara än en gång byter fosterhem när det snabbt visar sig handla om något helt annat. De kastas in i en kamp mot mörka krafter som hotar det till synes lugna och idylliska Mariefred och kampen fortsätter med nya hisnande grepp i bok efter bok som håller landets bokslukare i ett hårt grepp. Och det är de definitivt värda! Det här är lika blodisande som hungerspelen och lika beroendeframkallande som Harry Potter!

PAX-böckerna har två författare, Åsa Larsson och Ingela Korsell. Åsa Larsson har tidigare skrivit många kriminalromaner för vuxna, vilket hon tycker har varit en bra utgångspunkt i arbetet med PAX-böckerna. Själv tycker hon inte att steget är så stort.
– Det har alltid funnits ett magiskt eller övernaturligt inslag även i mitt skrivande för vuxna. Det ingår på något sätt i mitt Tornedalska kulturarv. Jag gillar den nordiska mytologin och den svenska folktron, så det är kul att ösa ur den traditionen i den här bokserien, berättar hon i en intervju med bokförlaget Bonnier Carlsen.

Kanske ligger där en del av orsaken till att böckerna har sådant driv, är lättlästa utan att vara för enkla och att karaktärerna känns väldigt hela, och inte alls konstruerade trots alla sina fantastiska egenskaper. Där kommer också den andra författaren, Ingela Korsells, egenskaper in. Hon har en bakgrund som grundskollärare, är doktorand i pedagogik, och har därför en väldigt upparbetad känsla för vad barn i mellanåldern tycker om att läsa.
– Jag tror att både min forskar- och lärarerfarenhet hjälper till att lägga språket och intrigen i Pax-serien på en lagom utmanande nivå, säger hon.

Men var kommer då namnet PAX ifrån? Det har faktiskt att göra med staden där dramat utspelar sig, Mariefred, där både Åsa och Ingela också bor. Namnet Mariefred kommer från det latinska Pax Mariae, vilket betyder Marias fred. Det var namnet på klostret som låg i staden i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet. Just under kullen där klostret en gång fanns ligger biblioteket som har en central roll i böckerna!

PAX illustratören Henrik Jonsson. Foto av Thron Ullberg