hoglasningspuff
Vi på Barnens Bokklubb älskar högläsning. Här är våra bästa tips på hur man gör den gemensamma läsningen med de minsta barnen till något alldeles extra.

Mys till det
För att läsningen ska förknippas med positiva känslor kan det vara bra att göra högläsningen till en speciell stund då ni sätter er ner tillsammans, kanske tänder ett ljus och har det mysigt.

Presentera boken
För de yngre barnen kan det vara bra att kort presentera boken innan ni börjar läsa. På så sätt vet de vad de kan förvänta sig och kan koncentrera sig på berättelsen.

Låt lusten styra
Läs så länge barnet tycker det är roligt. Om det tröttnar kan ni fortsätta någon annan dag.

Välj rätt
Svårt att hitta böcker som passar? Pröva rytmiska berättelser med upprepningar och rim.

Läs på olika sätt
Ni behöver inte läsa texten i alla böcker. Ibland kan en högläsningsstund innebära att ni tillsammans tittar på och pratar om bilderna.

Öva innan
En bra idé kan vara att läsa igenom boken själv innan du läser den med barnet. Då är du förberedd på allt som händer och kan koncentrera dig på läsningen.

Lek med texten Var inte rädd för att använda rekvisita och dramatisera läsningen. Om läsningen blir entonig och enahanda kan du till och med pröva att sjunga fram texten.

Ta i
För att spara på din egen röst och göra läsningen lättare är det viktigt att ta i ordentligt när du läser. Viska inte utan använd magstödet.