Alice Kassius Eggers skriver som bäst när hon får vara helt ensam – på en främmande plats. Då är hon snabb, effektiv och strukturerad. Tidigare har hon skrivit två vuxenböcker. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med boken Flickan med silverskorna! Alice Kassius Eggers

Berätta om dig själv!
– Flickan med silverskorna är min barnboksdebut. Tidigare har jag skrivet en diktbok och en lättläst bok för vuxna. På dagarna arbetar jag på Lava bibliotek och verkstad på Kulturhuset i Stockholm. Annars myser jag gärna i soffan med min gamla hund.

Hur ser en vecka ut för dig?
– Jag jobbar heltid på Lava. Men innan jag kommer till jobbet lämnar jag min hund på hunddagis. När jag får en ledig tid brukar jag bege mig till stallet för att rida. Det får mig att må bra. Hur uppstod idén till "Flickan med silverskorna"? – Berättelsen tog sin början redan för tolv år sedan. Jag och min syster satt och drömde om att skriva en bok tillsammans. Första scenen hade vi klart för oss. Och karaktären hade vi. Nu är boken klar!

Hur skulle du vilja beskriva din bok?
– En filosofisk stämningsroman som inte är så tuff. Jag ville också skriva om dubbelheten mellan det vardagliga och det magiska. Det är något jag gillar.

Vem är huvudpersonen Mika?
– Mika är en ganska vanlig pojke i mellanstadiet som ännu inte riktigt fått en identitet. Han vet inte vad han ska göra, tycker inte att det är kul att leka med kompisar. Tills en dag då han träffar Agnes, flickan med silverskorna.

Boken handlar bl.a. om mod. Vad innebär det för dig att vara modig?
– Mod handlar om att göra saker fast man är rädd. Känslan över att övervinna sin rädsla tror jag är samma för barn som för vuxna. Personligen är jag rädd för att köra bil. Men det gör jag ändå. Mod är så individuellt. Det beror på om personen i sig tycker att det han eller hon gör är modigt.

Vilka författarskap inspirerar dig?
– Jag har alltid tyckt mycket om Per Nilsson och Maria Gripes böcker. De har ett vuxet sätt att hantera barnperspektivet, de låter huvudpersonen vara allvarlig och filosofisk. Det uppskattade jag som läsare när jag var barn.

Till sist, har du något nytt bokprojekt på gång?
– Det har jag faktiskt! Jag har börjat skriva på en ny ungdomsbok för högstadieåldern. Den utspelar sig på en ridskola med stallmiljö som fond – med magiska inslag.

FOTO: Sara McKey MARCUS RIDUNG, vik. chefredaktör