Hej Marit! Vem är du?
– Jag är född i Sverige men bor halva tiden i Amsterdam och halva tiden i skogen i Östergötland. Jag har jobbat som tecknare och författare i nästan 30 år. När jag var 23 år debuterade jag genom att illustrera När Bäckhultarn for till stan av Astrid Lindgren. Sedan har jag jobbat med många olika författare i Sverige och Holland innan jag började skriva själv. Jag är också den som gjorde scenografin till Villa Villekulla och Sagotåget på Junibacken!
Berätta om din nya bok, Fabians fest.
– Det är en berättelse om mötet mellan ett barns fantasivärld och en mammas rationella värld. Jag minns själv att jag som barn ofta fantiserade och på något sätt önskade att mina fantasier skulle bli verklighet – denna önskedröm har jag på sätt och vis ritat i Fabians fest. Festen som Fabian har hittat på visar sig vara helt sann! Barn är i motsats till många vuxna riktiga fritänkare.

Och boken blev visst en jättesuccé i Holland?
– Ja, den trycktes i mer än 50 000 ex i samband med holländska barnboksveckan och var slutsåld efter en vecka. För mig blev det också en stor fest – jag var på turné i två veckor och signerade så många böcker att jag fick en handledsinflammation! Du hade en väldigt speciell relation till Astrid Lindgren.

Hur då?
– Jag lärde känna Astrid Lindgren när jag var liten. Min mamma var hennes holländska översättare. Hon ville att jag skulle spela Skrållan i Saltkråkan-filmen, men jag kunde inte springa tillräckligt snabbt så det fick bli någon annan. Eftersom mina föräldrar köpte en gammal gård i Småland när jag var liten visste jag allt om kossor och ladugårdar och symöten och hölass. Därför var det inte så konstigt att jag fick uppdraget att göra en bilderbok om Småland till henne när jag hade avslutat konstakademin i Amsterdam. Men ingen på förlaget visste att jag redan kände Astrid ... När jag arbetade med Junibacken kom jag riktigt nära Astrid. Jag hjälpte henne med att skriva texten till Sagotåget när hon var 89 år och hon var kanske lite som en mormor för mig då. Hon har inspirerat mig på många olika sätt.

Vad jobbar du med nu?
– Just nu engagerar jag mig mycket i barnböcker till mer idealistiska projekt. I mars delades 30 000 ex av Sunnanäng och God Natt Alfons Åberg på arabiska ut på flyktingboenden. Det var min idé. Jag jobbat också med en ”välkommen-antologi” till flyktingbarn i Holland, och olika projekt i Surinam och Iran. Dessutom skriver och ritar jag på en bok som är i stil med mina tidigare böcker Liten berättelse om kärlek och Flickan som försvann.