När Inger och Lasse Sandbergs son Niklas som liten kom hem efter ett barnkalas var han rädd. Det visade sig att en av hans kompisar hade gått runt med ett lakan över huvudet och låtsats vara ett spöke. Ur denna historia föddes karaktären Lilla Spöket Laban som blev Ingers sätt att hantera sonens rädsla. Femtio år senare är Laban och hans familj fortfarande lika populära!
Inger och Lasse
I början av 1960-talet intog Inger och Lasse Sandberg en central plats i den svenska bilderboksvärlden. Inger Sandberg var småskollärare. Lasse Sandberg hade en gedigen tecknarutbildning, och utöver det jobbade han bland annat som skogshuggare, pressfotograf, sjöman och som anställd vid tunnelbanan i New York. Att göra böcker var en gemensam dröm, som så småningom blev verklighet. De kallade sig själva ett symbiotiskt författarpar och bildade en harmonisk enhet i bild och text redan från början. Debutboken om fåret Ullrik kom 1953, men det verkliga genombrottet kom med Lilla Anna 1964. Den härligt naivistiska och samtidigt moderna stilen, collagebilderna och den lekfulla pedagogiken i böckerna var då något helt nytt och mottogs med stor förtjusning av kritik och läsare. Efter det gjorde de 110 böcker tillsammans! Leken är barnens arbete, och barns rätt att leka är ett genomgående drag i Inger och Lasse Sandbergs böcker. Böckerna är främst för yngre barn, och deras Anna, Mathias, Laban, Tummen, Pulvret och många andra har blivit kända och älskade långt utanför Sveriges gränser. Barns känslor och fantasier får sin bekräftelse, och tryggt vardagsliv i höghuset blir till ett spännande äventyr. Paret Sandbergs barn och barnbarn har givit dem glada stunder och mycket inspiration.

Lasse Sandbergs genialt enkla streckbilder med miljö och bakgrund i andra tekniker, collage, tusch och krita, ger varje enskild figur sin alldeles egna karaktär. Med åren blev samarbetet och konstnärliga uttrycksmedel allt mer fulländande och resulterade i en rad svenska och internationella priser och utmärkelser: Nils Holgersson-plaketten, Elsa Beskowplaketten och Astrid Lindgren-priset för att nämna några. 1995 tillträdde Inger och Lasse Sandberg som ledamöter i Svenska Barnboksakademin. Arbetet tillsammans fortsatte ända till Lasse Sandbergs bortgång den 12 november 2008. Inger Sandberg berättar om Lilla spöket Laban