Serien Dagbok för alla mina fans läses av barn över hela världen och massor av andra (bra) liknande serier har börjat poppa upp. Kapten Kalsong är ett annat exempel, en bokserie som prisas för att den fått tusentals läsovilliga barn att börja läsa. Författaren, Dave Pilkey, säger själv att han skapade serien för att försöka få de ointresserade läsarna att bli intresserade. 
Eftersom han själv som barn hade ett sådant läsmotstånd har han delat in böckerna i korta kapitel med smarta och roliga kapitelrubriker, och illustrerat varje vändning i historien med serieartade bilder som drar läsovilliga läsare rakt in texten. Så smart! Om man skrapar lite på ytan så förstår man att de här böckernas syfte inte enbart är att skoja om prutt och bajs, utan att de faktiskt är skrivna på ett sätt för att stimulera till fortsatt läsning, i både text och bild. 

Men säg inte det till era läsovilliga barn, utan låt de fortsätta att skratta och dras in i läsningens fantastiska värld, på sitt alldeles egna sätt!

Hej Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen. Du är ansvarig för både Greg-böckerna och Kapten Kalsong, stora favoriter bland humorälskarna. Varför tror du att man gillar dem så mycket? 

– De är alla lite underdogs. De avslöjar falska auktoriteter, som rektorn och lärarna i sin skola, och bekämpar monster och människor som vill kontrollera andra. 

Många som annars inte läser så mycket läser gärna dessa böcker, varför är det så? 
 Jag tror att det har med just humorn att göra! Det finns många som skriver spännande och läskigt eller romantiskt. Men bra humor är mera sällsynt. Och även om man har en annan genre som man läser mycket vill de flesta av oss ha en viss variation. Sedan ska så klart inte illustrationerna i de här böckerna underskattas! Både Jeff Kinney och Dav Pilkey illustrerar själva sina berättelser och de förstärker innehållet i texten. En del ser ner på humorböcker som exempelvis Kapten Kalsong. 

Vad tycker du om det? 
– Då har man kanske inte fattat att humor är en väldigt bra form för att berätta om väldigt viktiga och allvarliga saker. Först skrattar man till, men sedan tänker man efter och förstår vad författaren egentligen menade med den där scenen. Det är klart att man kan tycka att det är fånigt att ha en karaktär som heter Kapten Kalsong, men läser man en bok tror jag att de flesta inser att det är texter som innehåller en ganska avancerad humor.

Vi tror starkt på humor som en dörröppnare till litteraturen. Vad tycker du? 
– Ja, det gör jag också! Berättelser som förmedlar starka känslor är bra över huvud taget tror jag. Att skratta eller bli skrämd när man läser är jättehärligt. Både pinsamma, pinsamma Greg och Kapten Kalsong får en att skratta högt. Väljer man en bok med humor vet man att det blir kul att läsa vilket gör att man vill läsa. Och när man väl fått flyt i sin läsning för att man läst så många roliga böcker rullar det på – läsningens och berättelsernas fantastiska världar ligger öppna!