Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet är ett nationellt centrum i Stockholm med ett specialbibliotek för barn- och ungdomslitteratur. Här hittar du alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige. Vi träffade bibliotekarien Cecilia Östlund som berättade om böcker, forskning och den årliga bokprovningen.

Ett stenkast från stadsbiblioteket i Stockholm ligger Svenska barnboksinstitutet, ett orangefärgat stenhus omringat av träd som väntar på våren. En trappa upp ligger biblioteket där alla fackböcker om barnlitteratur är samlade. Barn- och ungdomsböckerna finns i bokmagasinet (utom de senaste som står ute i biblioteket) som kan beställas fram för läsning på plats. Det här är en riktig guldgruva för litteraturintresserade. Svenska barnboksinstitutet visar sig ha världens största samling av fackböcker om barn- och ungdomslitteratur. Bibliotekarien Cecilia Östlund berättar om arbetet på Svenska barnboksinstitutet där hon arbetat i över 30 år.

– Vi läser alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige. Vi kategoriserar titlar och skapar gemensamma sökord för alla bibliotek så att det ska bli lättare att hitta de böcker man letar efter. Intresset för böcker fick Cecilia Östlund hemifrån. När hon som ung blev erbjuden ett vikariat på Rabén & Sjögren blev det början på lång karriär inom böckernas värld. Hon minns särskilt första gången hon träffade Astrid Lindgren och Lennart Hellsing i Rabén & Sjögrens korridorer. Lennart Hellsing som för övrigt var en stark bidragande orsak till att Svenska barnboksinstitutet blev till.

– Han är inte bara en fantastisk författare. Hans engagemang i frågor om läsning och barnlitteratur bidrog starkt till att institutet öppnade. Han insåg vikten av att samla all information på ett ställe. I år firar Svenska barnboksinstitutet 50 år! Svenska barnboksinstitutets arbete sträcker sig över flera områden. Man för statistik över alla böcker som ges ut i Sverige och arbetar för att främja studier och forskning kring denna litteratur på alla nivåer. Utöver skönlitteraturen ansvarar man för svensk och internationell teoretisk litteratur. I första hand vänder man sig till lärare, studenter, journalister, forskare, förlag och illustratörer men även en litteraturintresserad allmänhet kommer ofta på besök. Skolan och förskolan är centrala platser för att sprida läslust. Det ska vara roligt att läsa, då krävs det också engagerande pedagoger med kunskap om böcker. Det är viktigt att man satsar på det.

Förra året gavs det ut drygt 1700 barn- och ungdomsböcker i Sverige. Hur kommer det sig att barnboken är så populär i Sverige? – Vi har haft råd att satsa på barn- och ungdomslitteratur. I efterkrigens fotspår kom Pippi som stod för den fria uppfostran. Hon är en protest mot det auktoritära samhället. Under 1950-talet utvecklades många bra barnboksförfattarskap som Tove Jansson, Harry Kullman, Astrid Lindgren och Lennart Hellsing, berättar Cecilia Östlund. – Jag tror också att Rabén & Sjögren spelade en viktig roll vid den här tiden. Man anlitade Astrid Lindgren som redaktör vilket betydde mycket för kvalitetslitteraturen. Innan jag går läser jag en lapp på anslagstavlan om Bokprovning och blir genast nyfiken. Varje år anordnar

Svenska barnboksinstitutet Bokprovning där man redogör för trender och statistik inom den aktuella barn- och ungdomsboksutgivningen. Bokprovningen består av öppna föreläsningar, dokumentation och en utställning med alla aktuella barn- och ungdomsböcker. Det finns många skäl till att återkomma till Svenska barnboksinstitutet som med sin kunskap och sitt engagemang väcker läsintresset, kunskapstörsten och nyfikenheten till liv.