BarnPosten Nr4 1986Bra böcker till barn – det var, och är grundtanken med Barnens Bokklubb som grundades redan 1977 av journalisten Marianne von Baumgarten. Det var en naturlig konsekvens av en rörelse som blivit stark under 1970-talet, som på många sätt var barnens årtionde. Bättre daghem, gratis barnteater, stora öppna barnavdelningar på biblioteken – allt var sådant som man kämpade för just då. Och ofta också lyckades med!

Böckerna i Barnens Bokklubb valdes ut av en oberoende jury och skulle komma från alla olika barnboksförlag samt presenteras på ett journalistiskt sätt i en medlemstidning! Detta under en tid då väldigt få med sakkunskap kunde skriva om barnböcker.
– Det fanns så mycket skräpböcker som var så lättillgängliga, ja rent av påträngande. Vi ville göra de bra böckerna lika lättåtkomliga för barnen, berättade jurymedlemmen Britt Isaksson i samband med boklubbens 25-årsjubileum 2002.

Och så har bokklubbens mission fortsatt genom åren. Kvalitetsböcker för barn, speciellt utvalda och utförligt presenterade i en medlemstidning. Det är en trygghet för många föräldrar och barn som växt upp med Barnens Bokklubb och som idag prenumererar åt sina egna barn.

Men tillbaka till Astrid Lindgren. Drygt ett år efter bokklubbens grundande hamnade man i en svår ekonomisk situation på grund av ändrade ägarförhållanden – och ingen verkade intresserad av att hjälpa. Tills Astrid Lindgren fick höra talas om saken, Hon avsatte en stor summa pengar, och då gick även Rabén & Sjögren och Opal in som delägare. Det blev bokklubbens räddning och inom ett år hade man fått in över 20 000 medlemmar.
– Astrid hade en väldig respekt för vårt arbete och det var anledningen till att hon kom i kontakt med Barnens Bokklubb. Det var inte för att hon var ekonomisk, utan för att hon stöttade oss. Vi hade som en regel när vi började, att inte välja för mycket böcker av Astrid. Ungefär som på Junibacken, att det inte bara skulle handla om henne. Hon var med oss i sin roll som förläggare på Rabén & Sjögren, inriktad på att föra fram andra författare och tecknare. Det kan jag säga var betydelsefullt. För Barnens Bokklubb har hon haft stor betydelse framför allt för att hon var så öppen och generös. Det fanns också en ömsesidig respekt – Astrids för vårt arbete med bokklubben och vårt för hennes person, berättar Marianne von Baumgarten som själv blev personlig vän med Astrid Lindgren (hon vill dock förtydliga att Astrid inte var bokförläggare under tiden hon var styrelseledamot i Barnens Bokklubb).

Bokklubben fick en helt annan acceptans när Astrid Lindgren stödde den. Tidigare hade det varit svårt att förhandla med förlagen om böcker och det var en fientlig stämning mellan bokklubbarna och bokhandeln. Bokhandeln trodde att bokklubbarna skulle ta deras kunder, men det blev precis tvärtom. En bok som sålde bra i bokklubben sålde också bättre i bokhandeln. Och Astrid blev vän med Barnens Bokklubb. Hon kom in på redaktionen och hälsade på, och skrev gärna personliga brev till medlemmarna när hennes böcker var månadsböcker. Brev som idag väcker känslor.

Astrid Lindgren. Foto av Roine Karlsson

”Vi är med i samma bokklubb du och jag. Det är jag glad för. Då kan jag väl få berätta lite för dig om Ronja som jag har skrivit en bok om. Den handlar förresten inte bara om Ronja utan också om Birk och om deras pappor, Mattis och Borka, 2 rövarhövdingar som hatar varann och kämpar mot varann.”
Ur ett av Astrids brev till medlemmarna .

Vi på Barnens Bokklubb kommer alltid att försöka gå i Astrids fotspår och vara stolta över att vara de som väljer ut de bästa böckerna till barn. Det är vårt främsta uppdrag.