Du har en sorts folkbildningstanke med din nya bok. Berätta om vad som driver dig.
– Jag försöker alltid, oavsett om jag är författare eller programledare, att injicera barn med nyfikenhet, glädje och lust. Världen är från början konstruerad så att de vuxna bestämmer medan barnen springer runt och är nyfikna. Allt är spännande för ett litet barn: ljud, ljus, färg, lukt och senare ord och händelseförlopp. Men sen börjar man skolan och där kan det ofta bli så att nyfikenheten förvandlas till en tävling. Det ska betygsättas, presteras. Då kommer för många den dåliga självkänslan. För mig blev det så och det satt i ända till 30-årsåldern. Allt var en tävling och jag tyckte att jag var sämre än alla andra. När jag kom över det kom jag på att jag ska göra allt jag kan för att ingjuta hopp i ungarna.

 

Beppe Singer Foto Petter Johansson

 

Namn: Beppe Singer
Ålder: 37 år
Bor: Aspudden, Stockholm
Familj: Frun Sara, barnen Vincent, 2 och Stella, 5
Intressen: Jag gillar musik och spelar trummor. Men mitt huvudsakliga intresse är att vara en så bra pappa som möjligt. Därutöver sysslar jag med mat, gamear och längtar efter att Fallout4 ska släppas i september.

Varför vill du berätta om just kemi?
– Den riktiga prestationsångesten i skolan kommer ofta i samband med att de naturvetenskapliga ämnena presenteras. Matte, fysik, kemi. Men har man ett positivt minne från barndomen kopplat till exempelvis ordet koldioxid och att det var något man kunde göra spännande saker med, då blir man lite mer mottaglig när läraren tar upp det igen i sjunde klass. Chansen att tycka det är roligt är lite större.
– Man skulle absolut kunna säga att det jag håller på med egentligen är psykologi och inte naturvetenskap. Jag försöker ändra barns förutsättningar inför framtiden genom att påverka deras inställning snarare än att lära dem.

Vilket är ditt favoritexperiment?
– Jag är barnsligt förtjust i pruttsaft, som görs med hjälp av rödkål. Den är inte vilken saft som helst utan gör saker som andra safter inte kan. Dessutom är den enkel att göra och jättehäftig att kolla på. Extra roligt att är låta någon lukta på den …

Är du intresserad Beppes roliga experimentbok se >