Börja bokblogga – så gör du

Anna Lagerqvist 

Välj en bloggportal
Känn på några olika, du kommer tillbringa rätt mycket tid med de olika verktygen. Blogger.com, blogg.se och wordpress.com är de mest populära. Personligen föredrar jag Blogger, eftersom det är enkelt att göra en fin blogg utan att veta något om koder och sånt.

Hitta på ett bloggnamn
Det behöver inte vara mer avancerat än ”Miras bokhylla” eller ”Adrians boktips” – men ju mer unikt namn, desto lättare är det för läsarna att komma ihåg dig. Namnet är, liksom bloggportalen, något som du kommer dras med länge, så välj något du trivs med!

Skriv ett inlägg
Sen är det faktiskt bara att sätta igång och skriva! Fokusera på det du tycker är roligt och utgå från det. Vill du bara skriva om böcker du gillar? Gör det! Vill du skriva långa reflekterande inlägg? Gör det! Så länge du har roligt och gillar det du gör spelar det ju ingen roll vad alla andra tycker. Tänk på att du inte behöver bestämma dig för vilken stil eller inriktning du vill att din blogg ska ha på en gång. När jag började blogga läste jag allt möjligt och skrev om det. Idag läser jag i princip bara barn- och ungdomslitteratur och min blogg har blivit mer nischad. Det gör inget om bloggen får tid att växa fram.

Vad ska jag blogga om?
Det du vill läsa om! Tänk på vad du skulle vilja läsa om. Finns det ingen annan blogg som är precis så som du vill att en bokblogg ska vara? Perfekt, då skapar du den! Du kan till exempel skriva om böcker du läser, böcker du läste när du var liten, böcker du vill läsa eller fina ord och citat. Om du får idétorka finns det flera olika veckoinslag du kan haka på. Ett exempel är Top Ten Tuesday som anordnas av bloggen www.brokeandbookish.com. Läs även andra bloggar för inspiration – kanske kan du komma med en ny vinkel eller ett svar på något de bloggat om?

Varför ska jag blogga?
För att kunna diskutera böcker och få ut mer av böckerna du läser. Själv reflekterade jag inte så mycket över vad jag läste innan jag började blogga, utan böcker försvann ur mitt huvud så fort jag slagit igen dem. Nu funderar jag mer över vad jag faktiskt gillar med en bok, vilket också gör att jag har mer koll på vad jag tycker om och inte tycker om. Dessutom är bokbloggarvärlden otroligt fin – alla är generösa, länkar sinsemellan och kommenterar mycket. Under mina sex år som bokbloggare har jag aldrig fått en enda negativ kommentar, utan bara intressanta, glada och peppiga kommentarer.

Det här är ju urtråkigt – det är ju ändå ingen som läser min blogg! Hur får jag andra att besöka min blogg?
Håll ut och jämför dig inte med större bokbloggar. En fast läsarkrets tar lång tid att bygga upp, men blir ofta väldigt trogen. Fortsätt blogga och skriv genomtänkta kommentarer på andra bloggar så kommer det lossna snart. Du kanske kan prova att inleda samarbeten med andra bloggar, där ni länkar till varandra för mer läsare? Försök också fokusera mer på skrivandet och det du tycker är roligt med att blogga – så länge du har kul spelar det ju faktiskt ingen roll hur många som läser bloggen. Och du – om ingen läser så är det ju faktiskt deras förlust!

 


Fem av Annas unga bloggfavoriter:
Bookfinger: bookfinger.blogspot.se
Draw read and take a photo: drawreadandtakeaphoto.blogspot.se
Böcker med Johanna: bockermedjohanna.blogspot.se
Hundra böcker: hundrabocker.blogg.se
Min bok och jag: minbokochjag.blogspot.se


 
     
 

Hej bokbloggare!Elvira Bokbloggare

Elvira, 15 år, bloggar om böcker på mylifestylebyelvira.blogspot.com. Hon bor i Finland och har varit medlem i Barnens Bokklubb i åtta år.

Hur länge har du bokbloggat?
– Den blogg jag skriver på nuförtiden har jag skrivit på i snart fyra år. Inläggen började koncentrera sig allt mer på böcker först i början av 2013, men mitt läsintresse har alltid funnits med i bakgrunden.

Varför började du blogga om böcker?
– När jag upptäckte bokbloggarna var det som om en helt ny dimension av bokvärlden låg framför mig och det kändes självklart att börja skriva mer om böckerna jag läste på bloggen.

Vad har du för tips till någon som vill börja bokblogga?
– Bara gör det! Bokbloggarvärlden är helt underbar och du får säkert många ivriga läsare snabbt om du glatt kommenterar hos andra. Du behöver heller inte börja med allting på en gång, det kan bara vara små tips till en början och kanske uppdateringar om vad du läser. Ju mer du bloggar desto vanare blir du och det blir bara roligare hela tiden!

Vad är det bästa med att bokblogga?
– Jag älskar att skriva och jag älskar att läsa – båda i kombination är ju helt underbart. Jag älskar att dela mina åsikter med andra och diskutera böcker och filmer med människor som är lika passionerade över det här som jag är.

Till sist, vilken bok borde alla läsa?
Jellicoe Road av Melina Marchetta kan jag inte låta bli att tipsa om, jag läste om den nyss och underbarare bok finns bara inte.

Jellicoe Road