"Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker." – Astrid Lindgren

Läs och prata om det svåra

måndag 16 november 2015 kl. 11:39:35 Europe/Berlin

Läs och prata om det svåra

Alla barn är nyfikna på livet och ställer gärna många frågor om hur allt hänger ihop. Det är väldigt viktigt att prata med barnen om svåra ämnen och svara på alla frågor. Om något händer, eller om barnet själv drabbas av sorg och förlust är det ännu viktigare.

Läs mer

Taggar:

Posted in Högläsning Ungdomar och läsning Av Helena Hedlund

Väck läslusten med barnbarnen

torsdag 15 januari 2015 kl. 13:40:44 Europe/Berlin

Vi på Barnens Bokklubb kom i kontakt med den läsentusiastiska Margareta och bad henne berätta varför det är så viktigt och roligt att läsa för sina barnbarn. Vi vill också passa på att tipsa om böcker som passar perfekt för mysiga högläsningsstunder tillsammans.

Läs mer
Posted in Högläsning Av Kristina Runering

Läspedagogiska bokhundar rycker ut

torsdag 18 december 2014 kl. 16:31:41 Europe/Berlin

Bokhund

Foto: Anna Nilsson

Inte nog med att hundar är roliga att leka med och mysiga att gosa med – de kan också hjälpa dig att bli en bättre läsare! Helene Ehriander är projektledare för Bokhunden och Astrid Lindgren – ett läsprojekt på Linnéuniversitetet som använder hundar för att öva högläsning med barn. Vi hörde av oss till henne för att ställa några frågor. 

Läs mer
Posted in Högläsning Av Kristina Runering

”Pojkar behöver läsande manliga förebilder”

torsdag 6 november 2014 kl. 12:05:28 Europe/Berlin

Sara Espensen är delaktig i berättarprojektet Pappa & jag. Ett projekt som inriktar sig på att inspirera pappor att läsa för sina barn.

Läs mer
Posted in Högläsning Ungdomar och läsning Av Kristina Runering

”Läsförståelse kommer inte automatiskt”

torsdag 14 augusti 2014 kl. 14:59:12 Europe/Berlin

FOTO: Annika af Klercker
Undersökningar visar att ungdomar blir allt sämre på att läsa. Men vad innebär det? Vad kan det få för konsekvenser? Och vad kan vi göra åt det? Vi ställde några frågor till lektorn och forskaren Barbro Westlund som arbetat mycket med läsförståelse.

Läs mer
Posted in Högläsning Av admin

Lässtrategier – hur gör man?

onsdag 13 augusti 2014 kl. 17:40:04 Europe/Berlin

Att jobba med läsförståelse handlar inte bara om att läsa. Man måste dessutom resonera kring och diskutera texten. Men hur ska man gå tillväga? I läsprojektet En läsande klass rekommenderar man fem olika lässtrategier som bygger på amerikanska modeller.

Läs mer
Posted in Högläsning Av admin

”Vi älskar att läsa tillsammans!”

onsdag 23 april 2014 kl. 18:13:45 Europe/Berlin

Man blir aldrig för stor för högläsning. I många familjer slutar man att läsa tillsammans när barnen lärt sig läsa själva – men det finns faktiskt de som fortsätter. Det är ju både kul och mysigt! Vi har pratat med två familjer som älskar att läsa tillsammans.

Läs mer
Posted in Högläsning Av admin

8 tips för att komma i gång med högläsningen

fredag 3 januari 2014 kl. 14:31:11 Europe/Berlin

Vi på Barnens Bokklubb älskar högläsning. Här är våra bästa tips på hur man gör den gemensamma läsningen med de minsta barnen till något alldeles extra.

Läs mer
Posted in Högläsning Av admin

Starta en bokcirkel, du också!

onsdag 9 januari 2013 kl. 13:38:14 Europe/Berlin

Det där med läsning går lite upp och ner. Ibland plöjer man bok efter bok, och ibland har man varken lust eller ork även om man egentligen älskar att läsa. Känner du igen dig? Men det finns faktiskt sätt att kickstarta läsningen igen när man har kommit av sig lite. Sätt som är både bra och roliga. Som att starta en bokcirkel! 

Läs mer
Posted in Högläsning Av admin