"Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker." – Astrid Lindgren

"Bra humor är sällsynt"

tisdag 13 december 2016 kl. 09:24:20 Europe/Berlin

Nu inleder vi en ny serie artiklar och boktips som fokuserar speciellt på att locka barn in i böckernas värld. För det är inte alltid de självklara böckerna som gör ett barn till läsare.

Det kanske inte är den där klassikern alla vuxna minns, inte heller Augstprisvinnaren eller den bok som fick bäst recensioner. Det kanske är den där oväntade serieboken eller en faktabok som man som förälder ställer sig lite fundersam till. Men för att väcka läslust så måste barnet få hitta sin egen ingång, och det finns massor av olika vägar in i böckernas värld. I den här första delen fokuserar vi på humorböcker, en genre som växer lavinartat. 

Läs mer

Taggar:

Posted in Läsutveckling Trender & historia Av Kristina Runering

”Med tiden måste stigmatiseringen kring queer upphöra”

måndag 1 augusti 2016 kl. 14:59:38 Europe/Berlin

Vi ser en stark våg av acceptans i höstens bokutgivning. Så stark att det måste kallas en trend! Böcker om att kunna vara sig själv, oavsett könsidentitet. Boken Om jag var din tjej av Meredith Russo, utgiven av Lavender Lit, är en av våra favoriter just nu. Katarina Sandart, redaktionschef på Lavender Lit, tror att queertemat är här för att stanna.

Läs mer
Posted in Trender & historia Ungdomar och läsning Av Kristina Runering

Trender 2015

måndag 4 april 2016 kl. 16:27:04 Europe/Berlin

De senaste fem åren har utgivningen av barn- och ungdomsböcker ökat, och förra året var inget undantag. Nyligen presenterades Bokprovningen 2015, Svenska barnboksinstitutets stora genomgång av förra årets böcker, som visade att det blev ännu ett rekordår. Förra året kom det ut hela 2089 böcker för barn och unga – en ökning med 229 stycken mot 2014. Hurra, säger vi barnboksälskare! Fler böcker innebär förhoppningsvis fler bra böcker som lockar fler barn in i läsningens underbara värld ...

Läs mer
Posted in Trender & historia Av Kristina Runering

Följ med på bokprovning!

måndag 20 april 2015 kl. 10:40:30 Europe/Berlin

Magi, spöken – och hamstrar! Barnboksutgivningen hade förra året flera spännande huvudspår. Vi har varit på bokprovning på Svenska Barnboksinstitutet!

Bokprovning. Foto av Johanna Stenius.

Läs mer

Taggar:

Posted in Trender & historia Av Helena Hedlund

Här samlas alla barn- och ungdomsböcker!

torsdag 26 februari 2015 kl. 16:14:48 Europe/Berlin

Bibliotekarie Cecilia Östlund.
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet är ett nationellt centrum i Stockholm med ett specialbibliotek för barn- och ungdomslitteratur. Här hittar du alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige. Vi träffade bibliotekarien Cecilia Östlund som berättade om böcker, forskning och den årliga bokprovningen. 

Läs mer
Posted in Trender & historia Av Kristina Runering

”Det är som par man skiljer sig, inte som föräldrar”

torsdag 11 december 2014 kl. 10:29:28 Europe/Berlin

Hur hanterar man skilsmässa?

Som barn vill man inte att ens föräldrar ska sluta älska varandra. Men idag blir det allt vanligare att föräldrar går skilda vägar. Vi bad familjerådgivaren Marianne Holme tipsa om hur man bäst hanterar en skilsmässa

Läs mer
Posted in Trender & historia Av Kristina Runering

Betraktelser från Bokmässan 2014

torsdag 2 oktober 2014 kl. 18:27:46 Europe/Berlin

Marcus Ridung, Bokmässan
I år firar Bokmässan 30 år. Vi åkte dit för att försjunka oss i spännande berättelser, tankeväckande seminarier och roliga förlagsmingel. Bokmässan i Göteborg väcker läs- och berättarglädjen till liv!

Läs mer
Posted in Trender & historia Av admin

Varning, varning! Förbjuden läsning...

torsdag 2 oktober 2014 kl. 14:56:05 Europe/Berlin

Förbjudna böcker
Läsning kan vara känsligt. Det finns många som har starka åsikter om hur mycket man ska läsa, när man ska läsa och VAD man ska läsa. I vissa fall har det gått så långt att böcker har förbjudits. Häng med på en guidad tur bland de bannlysta böckerna! 

Läs mer
Posted in Trender & historia Av admin

Omslaget måste utmana – fast lagom mycket

måndag 13 januari 2014 kl. 16:46:33 Europe/Berlin

När det gäller böcker är det inte bara innehållet som räknas. Hur boken ser ut har faktiskt stor betydelse. Det kan göra att man blir sugen på att läsa – och tvärtom! Vi har pratat bokomslag med två experter. 

Läs mer
Posted in Trender & historia Av admin

Vad är fanfiction?

tisdag 29 oktober 2013 kl. 11:53:47 Europe/Berlin

Berättelser från Engelsfors illustration
En del böcker släpper inte taget efter att man lagt dem ifrån sig. Det gäller definitivt för Engelsforstriologin. Funderar du över hur Anna-Karin växte upp? Eller på vad som kommer hända med Minou i framtiden? Låt inte idéerna stanna i din fantasi – börja skriva fanfiction! 

Läs mer
Posted in Trender & historia Av admin