Hej! Hur fick du idén till böckerna om Toto?Emma Virke. Foto Qlara Hultman
– När mina barn var små älskade de böcker med hål och det gjorde jag med. Det var särskilt en bok där det fanns ett äppelträd och när barnen petade in sina små fingrar i hålen såg det ut som små maskar som tittade ut. Den leken tröttnade de aldrig på. Så jag funderade på hur man kunde göra fler sådana hål, som gör att man som läsare kan vara med och skapa berättelsen.

En del barn verkar bli helt förtrollade av Toto – varför då, tror du?
– Jag har försökt att skapa ett barn som jag själv tycker mycket om och som många små barn kan känna igen sig i, vare sig de är flickor eller pojkar. Jag har hämtat inspiration från både min dotter och min son när de var i den här åldern. Kanske är det kärleken till karaktären som lyser igenom?

Hur tänker du för att göra en riktigt bra småbarnsbok?
– Oj, det finns många olika saker jag tänker på. Kanske framför allt att det är något jag själv tror på, tycker är kul och inte tröttnar på under den långa skapelseprocessen. Att det blir en bok som är rolig att läsa tillsammans med sitt barn många gånger. Det får gärna hända något kul eller spännande på varje sida och det ska helst fungera för barnet att också läsa boken själv. Titta, bläddra fram och tillbaka och leka med den. Sen gillar jag böcker som barnen kan växa med, där man kan upptäcka nya saker när man blir större. I Toto maskerad har jag till exempel lagt ut ledtrådar så barnen kan gissa vad som händer på nästa sida. Storasyskon brukar också tycka att det är roligt att läsa för sina småsyskon. De brukar vara väldigt stolta över att de vet hur man ska göra med hålen på de olika sidorna. En del av dem kanske läser texten också. Många småbarnsböcker kan man faktiskt ta fram igen när barnen ska lära sig läsa själva. De har lagom långa texter och ofta bra rim och rytm som gör att det blir roligt att läsa dem högt.

Gå till Toto maskerad >

Boken Toto maskerad