Hon är en av Sveriges mest flitiga barn- och ungdomsförfattare, och nu släpps tre av de stora favoriterna i helt ny färgsprakande utgåva. Möt Eva Susso, författaren bakom Binta dansar, Lalo trummar och Babo pekar.

Nu kommer tre fina böcker om Babo, Lalo och Binta. Berätta lite om dem!
– Böckerna bygger på mina egna upplevelser från när barnen var små. Jag ville skildra den där speciella känslan av gemenskap och värme som kan uppstå i en familj. Familjen i böckerna dansar, leker och äter tillsammans. De gör även saker på egen hand ibland, men de hittar alltid tillbaka till gemenskapen och den är jätteviktig eftersom det är den som står för tryggheten.

Dina texter är fantastiskt fint illustrerade av Benjamin Chaud. Hur har ni samarbetat?
– När jag fick se Benjamin Chauds bilder första gången blev jag blixtförälskad, och magkänslan sa mig att det är han som ska illustrera Binta dansar, som är den första boken, så jag bad förlaget att ta kontakt med honom. Jag tyckte att hans bilder utstrålar samma slags värme som jag försökte skriva fram i min text. Till min förfäran sa han nej, men sen ändrade han sig hastigt och lustigt när han fick texten på engelska. Det visade sig att Benjamin hade gått en kurs i afrikansk dans i Paris och tyckte det var så kul att familjen också dansade till trummor. Jag hade dansat med barnen i Gambia och det var därifrån jag hämtade min inspiration.

Hur kommer du på handlingen i dina barnböcker?
– För min del är karaktärerna det intressantaste. Jag skriver om det som var viktigt när jag växte upp och som jag fortfarande anser är viktigt. Jag har alltid känt fascination inför naturen, jobbat med min självkänsla, funderat över människors utsatthet, kärlek och vänskap. Personerna i mina böcker är ofta påhittiga och gillar att göra saker.

Vilket budskap vill du skicka med till de som läser de här tre böckerna för sina små barn?
– Ifall böckerna om Binta, Babo och Lalo får föräldrar att börja dansa och baka med sina barn, blir jag jätteglad. Släpp loss och ha det roligt ihop. Sjung och läs böcker. Titta på småkryp i skogen och plocka blåbär. Det roligaste är gratis.

Vad läste du själv som barn?
– Mamma läste för mig och mina syskon varje kväll. Första gången som jag fick en känsla för språkets möjligheter var när mamma läste Krakel Spektakel av Lennart Hellsing. Mest av allt älskade jag Gunnel Lindes böcker. Fröken ensam hemma åker gungstol blev min stora egna läsupplevelse när jag var sju åtta år.

Eva Susso